Egy ehető kávéspohár egyszerre ígér hulladékmentes kávézást és a hagyományos eldobható poharakhoz hasonló teljesítményt. A forrás szerint a pohár akár 85 °C-os ital mellett is ropogós marad, 12 órán át nem ázik át, és ha nem eszik meg, néhány hét alatt lebomlik.
Ropogós „kekszes” pohár a műanyagpazarlás helyett
Világszerte naponta 495 ezer egyszer használatos műanyag kávéspoharat dobnak ki, amelyeknek kevesebb mint 1%-át hasznosítják újra – a maradék döntő többsége talajban vagy a tengerekben köt ki. Erre a problémára kínál alternatívát az a fejlesztés, amely az eldobható helyett ehető kávéspoharat kínál.
A kávéspohár hét, helyben beszerzett hozzávalóból készül: többek között zabkorpából, búzalisztből és kókuszolajból. A forrás szerint nem tartalmaz mesterséges színezéket, édesítőszert, tartósítószert, allergéneket és GMO-összetevőket, és vegánok is fogyaszthatják. Az íze enyhén édeskés, „kekszes”, de összességében semleges jellegű, hogy ne nyomja el a kávé aromáját.
40 percig ropog, 12 órán át nem ázik át
A poharat úgy tervezték, hogy legalább 40 percig ropogós maradjon, még forró ital közvetlen érintkezése mellett is. A forrás szerint akár 85 °C-os italt is elvisel, teljesítményben pedig „hozza” az egyszer használatos műanyag, illetve papír kávéspoharaktól elvárt szintet. Akár 12 órán át ellenáll a szivárgásnak, vagyis jóval tovább tartja a formáját, mint ameddig egy átlagos kávészünet tart.
Ha a fogyasztó nem eszi meg, a pohár 100%-ban biológiailag lebomló, néhány héten alatt. A gyártási folyamat során nem keletkezik hulladék. Az esetleges „maradékot” keverőpálcák készítésére használják fel.
Szöveg forrása: IndexBox
Transpack Tudástár: Ehető kávéspohár – A zabkorpa- és búzaalapú, vegán „keksz-pohár” 40 percig ropogós marad, 12 órán át nem ázik át, 85 °C-os italt is bír, használat után pedig ehető vagy néhány hét alatt biológiailag lebomlik, így hulladékmentes alternatívát kínál az egyszer használatos kávéspoharakkal szemben.

