A Queenslandi Egyetemen olyan biokompozitot fejlesztettek ki, amely teljesen lebomlik, mégis alkalmas friss gyümölcsök csomagolására. Az új anyag már eperdobozként is jól vizsgázott.
Az érzékeny epernél már bizonyított
Egy ausztrál kutatás szerint új korszak kezdődhet a friss gyümölcsök csomagolásában: a Queenslandi Egyetem szakemberei olyan teljesen lebomló műanyag-alternatívát fejlesztettek ki, amely eperdobozként már bizonyított, és alkalmas lehet tömeggyártásra is. A fejlesztés célja, hogy hosszú távon kiváltsa a kőolajalapú csomagolásokat.
A biokompozitot polihidroxialkanoát (PHA) és Radiáta fenyőből származó farostok kombinációjából állították elő. A tesztek alapján az anyag stabil és strapabíró, miközben természetes környezetben – édesvízben, tengervízben, talajban és komposztban – is maradéktalanul lebomlik.
A kutatás egyik célja az volt, hogy az új anyag gyártásához kizárólag Ausztráliában elérhető, bőséges helyi erőforrásokat használjanak, ezzel is csökkentve az ökológiai lábnyomot. A faalapú összetevők olcsók, fenntarthatók, és segítik a biológiailag lebomló termékek megfelelő életciklus-zárását is.
A fejlesztők egyedi fröccsöntési eljárással 200 darab mintaeperdobozt is legyártottak, ipari partnerek közreműködésével. Az eperdoboz kiválasztása nem véletlen: ez az egyik legproblémásabb csomagolástípus fenntarthatósági szempontból, ugyanakkor nélkülözhetetlen a sérülékeny gyümölcs védelmében és szállításában.
A kutatók jelenleg a csomagolóanyag komposztálási tulajdonságait vizsgálják, és az a céljuk, hogy a biokompozit más, nagyobb mennyiségben gyártott élelmiszercsomagolások és merev műanyagtermékek gyártásához is használható legyen.
A fejlesztők szerint a bioműanyagok akkor lehetnek valóban fenntarthatók, ha egyszerre természetes alapúak, iparilag gyárthatók és megfelelően lebomlanak. A most bemutatott új csomagolóanyag mindhárom szempontnak megfelelhet – és hozzájárulhat a rövid távú használatra szánt kőolajalapú műanyagok kivezetéséhez.
Szöveg forrása: planetz.hu