fbpx

ProSweets/ISM nemzetközi édesség és snack vásár

Írta: Transpack-2022/II. lapszám cikke - 2022 április 24.

KÖLN, 2022. 01. 29 – 02. 01.

A világjárvány ellenére is megrendezték – immár 51. alkalommal – az édesipar nemzetközi szakvásárát, amelyen idén 96 országból 15 000 látogató vett részt. Az őszi rendezvényeken már bevált biztonsági és higiéniai intézkedések biztosították a vásár zökkenőmentes lebonyolítását.

forrás: confectionerynews.com

Újdonságok és trendek

Az innovációk és a legújabb fejlesztések nemcsak a vásárlók elégedettségére szolgáltak, hanem az iparág vitalitását és hatékonyságát is bizonyították. A kiállító cégek idén elsősorban az egészséges, természetes és fenntartható termékekre helyezték a hangsúlyt. A növényi alapú, egészséges, energiát adó termékújdonságok esetében mindenkor maximálisan figyelembe vették a fogyasztók igényeit. A vásár egyik csúcspontja az Ingredients kiállítás volt, ahol a látogatók megismerkedhettek az aktuális piaci trendekkel és a receptúrát érintő fejlesztésekkel. A rendezvény szlogenjei: növényi alapú, „Tech to Table” és 100%ban természetes. A növényi alapú már nemcsak alternatíva, hanem az innovációk kiindulópontja is. A fogyasztói applikációk és a mesterséges intelligencia személyre szabott táplálkozási modelleket tesznek hozzáférhetővé. Az élelmiszergyártásban az átlátható kommunikáció szintén nagyon fontos szerepet kap. Egy másik nagy trendtéma a multiszenzoros ízélmények. Számos kiállító cég egyre inkább új, egészséges megoldásokra koncentrál, a természetes eredetű összetevőket részesítik előnyben – a természetes aromáktól, az édesítőszerekig.

csomagolás

Csomagolóanyag – innovatív megoldások

Nagyon fontos az édesiparban a csomagolás, aminek speciális bemutatót szántak, ahol már a legújabb csomagolási irányelveknek megfelelő csomagolásokat lehetett látni. A gyártónak és a vásárlónak is vannak elvárásai az édességek és rágcsálnivalók csomagolásával kapcsolatban. Egyre nagyobb kihívás fenntarthatóbbá tenni a csomagolást. Az olyan szokásos csomagolóanyagok mellett, mint a papír/karton, fém, műanyag vagy üveg, ma már az innovatív anyagok is keresettek.

A legnépszerűbb fenntartható megoldások a forráskímélő, hulladékelkerülő, újrafelhasználható csomagolások, és rendkívül nagy szerepet kapott a digitalizáció. Inspiráló csomagolásdesign: faltkartonok, dobozok, tasakok vagy ajándékcsomagolások – bármilyen forma elképzelhető édesség csomagoláshoz. A csomagolásdesign esetében nagyon fontos a kreativitás. Hogyan lehet vonzóan becsomagolni az árut? Hogyan lehet bemutatni az értékesítési érveket és a termékinformációkat? Milyen szerepet játszik az anyag tapintása, és hogyan egyeztethető össze a design a funkcióval? A csomagolás és csomagolóanyagok szegmensének kiállítói mindezekre a kérdésekre választ adtak a helyszínen.

Energy-Bullets Europe csomagolása 100%-ban újrahaszosítható

ISM Packaging Award

Az innovációs versenyen csomagolás kategóriában résztvevők mezőnye az idén a járvány miatt nem volt kellően reprezentatív, így a zsűri 3 céget oklevéllel tüntetett ki. A Chocal Packaging Solutions fenntartható bliszter csomagolása egyedi és környezetbarát helyettesítője a klasszikus műanyag csomagolásnak. A bliszter front oldali része formázott, természetes rostanyagból áll, amely 100%-ban komposztálható otthoni körülmények között is. A természetes rostanyag átlátszósága biztosítja a termék tökéletes láthatóságát a polcon. A hátoldal formázott papírból áll, amely 100%-ban újrahasznosítható. Ezenkívül nyomtatható, és a kívánt formához és mérethez igazítható, akárcsak a frontoldal. A bliszter két részét hegesztéssel zárják, és a papírra – ha a termékvédelemhez szükséges –több barrier réteget is fel lehet vinni.

Az Energy-Bullets Europe különleges energiaital csomagolása karton és élelmiszeripari megfelelőségű PP, mindkettő 100% újrahasznosítható.

A BSCG-Group SOS Tangram szárított gyümölcs snack csomagolása 100%ban reciklálható, az FSC tanúsítással rendelkező karton 75%-a reciklált anyag, valamint karbonsemleges nyomtatással készül, Mosh/MOA tanúsítású növényi nyomdafestéket alkalmazva.

csomagolás
Chocal Packaging Solutions bliszter csomagolása helyettesíti a hagyományos műanyag csomagolást

A jövő édesipari gyártása: intelligens és automatizált

Az ipar továbbra is az automatizálásra és a digitalizálásra támaszkodik a hatékony és fenntartható édességgyártás érdekében. Az édességek forgalomba hozatalához szükséges idő lerövidüléséhez olyan gépekre van szükség, amelyek a legújabb technológiát alkalmazzák, lehetővé téve a gyors formaváltást és a nagy teljesítményt akár kisebb helyen is.

A Pacoon innovatív és fejlett prototípusokat mutatott be. Az olyan megoldások mellett, mint az újrahasznosítás és a megújuló alapanyagokból készült csomagolás, az újrafelhasználható csomagolásnak is meghatározó szerepe van az erőforrások kímélésében és a hulladék mennyiségének csökkentésében. Kifejezetten édességekre és rágcsálnivalókra vonatkozó fejlesztéseket mutattak be, amelyeket már az új irányelvek és a hatályos uniós jogszabályok figyelembevételével alakítottak ki.

Az Albstadt-Sigmaringen Egyetem SPI intézete az alkalmazás-orientált kutatást preferálja. Az innovatív ötletek és kreatív megoldások ipari megvalósításával kiemelten foglalkoznak, különösen a fenntartható csomagolási koncepciókkal kapcsolatos kérdésekkel.

A Falkenstein Project Management GmbH elkötelezett a digitális csomagolási megoldások iránt, különös tekintettel a csomagolás kommunikációjára, a digitális vízjelre és az intelligens csomagolási megoldásokra. A csomagolás már nemcsak az olyan alapvető dolgokról szól, mint a fogyasztók kényelme és a termékvédelem, hanem a kapcsolatépítésről is. A jövő csomagolása kommunikációs platformokká és komplett adathordozókká válik. Előnyére válik a jobb nyomon követhetőség, a több termékinformáció és a fogyasztókkal való interakció, például QR-kódok használatával. Nem szükséges a fogyasztóknak a csomagoláson található információkat elolvasniuk. Leolvashatnak egy kódot okostelefonjukkal, és egy teljesen új világot tapasztalhatnak meg az interneten. A körforgásos gazdaság megvalósításának egyik legsürgetőbb kihívása a fogyasztói hulladékok jobb válogatása, amely a csomagolás pontos azonosításával hatékonyabb és jobb minőségű újrahasznosítást tesz lehetővé. A digitális vízjelek használata egy lehetséges megoldás a hulladékkezelés hatékonyságának növelésére. Az intelligens csomagolás nyomon követheti az élelmiszerek minőségi jellemzőit és a környezeti feltételeket, amihez különböző technológiákat alkalmaznak. Leggyakrabban érzékelőket, indikátorokat helyeznek el a csomagolásban vagy a címkéken az információk olvasásához. Az intelligens csomagolás lehetővé teszi a kereskedők és a fogyasztók számára, hogy lássák, megfelelően tárolták-e az élelmiszert, és hogy a lejárati idő után lehet-e fogyasztani a terméket.

csomagolás
Syntegon papírtasak

Világpremier a csokoládécsomagolásban

A LoeschPack minden eddiginél gyorsabbá és kompaktabbá teszi a táblás csoki csomagolását a primer termékcsomagolástól a display kartondobozig. Az új Kombiline gépsorát Kölnben mutatta be először a nagyközönségnek. Olyan időkben, amikor az automatizálás, a higiénia és a fenntartható csomagolás is egyre fontosabb szerepet játszik, a Loesch egy integrált, rugalmas és átfogó rendszermegoldást kínál. A kiváló minőségű táblás csokoládé gyártói tökéletes csomagolást és csomagológépet várnak magas fokú automatizálással, kisszámú kiszolgáló személyzettel és kicsi ökológiai lábnyommal. Az LTM-DUO pontosan ezeket a tényezőket egyesíti, kiegészítve a CMW kartonozó modullal. A rugalmas LTM-DUO csomagológép teljesítménye percenként több mint 200 tábla csokoládé.

A Syntegon többféle csomagológépet kínál édességek fenntartható elsődleges és másodlagos csomagolására. Egy függőleges, flow pack géppel olyan papírból készült tasakot lehet előállítani, amelynek nagyon jó a hajtogatással és a szakítással szembeni ellenállása, és a csokoládé másodlagos csomagolásaként használható. A papírzacskó sima szerkezete és stabilitása nemcsak különleges érzetet ad, hanem kiemeli a csomagolás minőségét is. A gép a rugalmasságával is kitűnik, hiszen különböző csomagolóanyagokhoz és stílusokhoz illeszthető. Ezért alkalmas, műanyag, mono fóliából készült zacskók gyártására is, percenként akár 60 papír vagy 80 mono fóliazacskó sebességgel.

csomagolás
A LoeschPack csokoládé csomagolása

Kiss Rozália