fbpx

A Rendezett, Vizuális Gyár

Írta: Szerkesztőség - 2013 június 26.

A Lean számos eszközei között szerepel a Visual Management. Ennek fő célja, hogy a gyár működése vizuálisan ellenőrizhető legyen, hogy bárki bármikor láthassa, hogy a folyamatok jól működnek, vagy sem.

Visual Management

A Visual Management-tel az eltérések láthatóvá vállnak, ezért a dolgozónak és vezetőjének csak az eltérésekkel kell foglakozni. A vezetőnek nem kell a jól működő dolgokkal foglalkozni, nem kell keresni a kivételeket, mert ezek azonnal láthatóak. Így, az irányításra fordított idő csökken. A dolgozó számára is egyszerűbb lesz a munka, mert ha egyszer megtanulta a rendszert, akkor teljesen egyértelmű, hogy a munkája rendben van, vagy valami hiba történt. Így, megvalósítjuk a gyakorlatban is az önvezérlés elvét: amíg minden rendben zajlik, a dolgozó önállóan végzi a munkáját.

 

 

Gyakorlati alkalmazás

Az üzem rendezése során jön képbe a Visual Management is: minden eszközt feljelöljük, címkékkel, formával, vagy padló-jelölővel. Ezzel megvan az alapvető rend. A végső cél a rend és tisztaság alapkővé tétele a vállalati kultúrában.A Visual Management lehetőségei ezzel még nem merültek ki. Két fő területe van még: az anyagáram és a teljesítés nyomon követése.

 

Anyagáram

Az anyagáramban szintén fontos az önvezérlés. Ez azt jelenti, hogy azok a kollégák, akik mozgatják és feldolgozzák az anyagot, önállóan tudják elvégezni munkájukat, anélkül, hogy a főnök, vagy a gyártástervező beavatkozására lenne szükség. Erre két eszközt fejlesztettek ki.

Az egyik a kanban, amely vezérli az anyag pótlását. Itt az a lényeg, hogy előre meghatározott jelzések alapján, automatikusan történik az anyag pótlása. A kanban alapja, hogy minden anyagból két tárolót tartunk a munkahelyen, amíg feltöltjük az egyiket, a másikból dolgozunk. A kártya, az üres doboz, vagy az üres tároló hely (színekkel jelölve) adják a jelzést a pótlásra.

A másik a FiFo, amit először kaptuk, azt kell először felhasználni. A gyártásban, logisztikában ennek fontos szerepe van az anyagáram irányításában: a dolgozó nem tudja eldönteni, melyik anyag a fontos, mi a jó sorrend. Az nem szerencsés, ha folyamatos egyeztetésre van szükség a gyártástervezővel. Ezért alkalmazzuk a FiFo-t, egy várakozó sor formában, ahol sorakoznak az anyagok. Ha a FiFo sorok hosszát leszabályozzuk, akkor egyben a készletet is szabványosítjuk és vizualizáljuk.

 

 

Shop Floor Management

A következő lépés a munkahelyi teljesítmény vizualizálása. Ehhez team táblákat alakítunk ki. A táblákon pl. a következő információt jeleníthetjük meg:

  • Műszakbeosztás
  • Napi gyártási program
  • 5S audit lap + teljesítmény
  • Mutatószámok (minőség, szállítás, hatékonyság)
  • A művezető feladatai

 

Fontos eleme, hogy napközben folyamatosan kövessük a helyi teljesítményt, a mérendő teljesítmény mutatót mindig területenként kell meg határozni. Itt az aranyszabály, hogy minél gyakrabban rögzítjük a teljesítményt, annál rövidebb a beavatkozási idő. A vezetőnek csak akkor kell beavatkozni a folyamatba, ha teljesítmény eltérés történt.

 

 

Összefoglalva, a megfelelő rend kialakításával, a folyamatok vizualizálásával javíthatjuk a vállalat teljesítményét, hatékonyságban, minőségben és szállítási pontosságban. Ehhez egy következetes megvalósítási és betartási folyamat szükséges. Az ORGATEX, német vállalat, melyet hazánkban a Leonardo Group képvisel, ehhez szállít különféle vizuális eszközöket, amely megkönnyíti munkánkat és egy egységes kinézetet ad vállalatának!