fbpx

Versenyképes tudás az elhelyezkedés záloga

Írta: Szerkesztőség - 2013 június 25.

MLE: a logisztikai oktatás területén meghatározó szereplő!

Csaknem húsz éves a Magyar Logisztikai Egyesület kebelén beül szervezett szakmai továbbképzés intézménye. A képzés szükségességét, minőségét, az ott elsajátított ismeretek gyakorlati használhatóságát igazolja, hogy napjainkig több mint 2000-en vettek rész a meghirdetett képzéseken. 

Az elmúlt évek pénzügyi-gazdasági viszonyai alapvetően átrendezték a munkavállalói piacot. Munkahelyek szűntek meg, újak keletkeztek, s az új helyeken új képességekre, aktuális tudásra tartanak igényt a beruházók. Különösen igaz ez a logisztikai és az intenzív gyártó vállalatoknál, továbbá a multinacionális vállalatoknak beszállító kis és közepes vállalkozások esetében, valamint logisztikai tevékenységüket ellátó szolgáltatóiknál – mondja Dr. Doór Zoltán elnök. A Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) folyamatosan figyelemmel kíséri tagvállalatai tevékenységén keresztül a munkavállalók számára támasztott munkáltatói igényeket. Az MLE oktatási tevékenysége csaknem 20 éves múltra tekint vissza, sikere pedig a mai napig töretlen a szakmai képzések szervezése és lebonyolítása területén.

Több mint kétezren

Doór Zoltán rámutat, fontosnak tartják, hogy hallgatóik ne csak a papírforma szerint szükséges ismereteket sajátíthassák el, hanem a szakmai elhelyezkedéshez jól hasznosítható, piacképes, gyakorlati szaktudásra tehessenek szert.

Az MLE 2012-es év végi munkafolyamatainak mindennapjaiba beletartozott az intézményi akkreditációhoz és a Felsőfokú Logisztikai Menedzser képzés programakkreditációjához szükséges dokumentumok összeállítása. A Felsőfokú Logisztikai Menedzser képzés programakkreditációjának megújításakor arra törekedtek, hogy a meglévő piaci igényeket a legfrissebb elvárásokhoz igazítsák, vagyis aktualizálják a képzési struktúrát. A befektetett munka meghozta gyümölcsét: az akkreditáció tovább él újabb négy évig! „A tanfolyam több mint 17 éves elindítása óta kurzusainkra számos cég küldte dolgozóit, hogy versenyképes, a gyakorlatban is hasznosítható tudást szerezve folytathassák addigi munkájukat. A napjainkig több mint 2000-en vettek részt az MLE szakképzési programjain. A hallgatók valamint a munkáltatóik maximálisan elégedettek voltak a képzés minőségével, az elsajátított ismeretek gyakorlatban való használhatóságával egyaránt. A jövőben is igyekszünk ezt a tendenciát folytatni! Aki a logisztikában versenyképes és a gyakorlatban is hasznosítható tudásra vágyik, az MLE-nél megtalálta” – hangoztatja az elnök.

 

Megújult az intézményi akkredáció

A felnőttképzés minőségi követelménye az akkreditált felnőtt képző intézmény. Az intézményi akkreditáció megújítása szintén zavartalanul zajlott le a 2013-as év elején. Az ehhez szükséges helyszíni szemlén az ellenőrök az előírtaknak megfelelő feltételekkel találkoztak. Ez az elmúlt időszak zökkenőmentes működésének is a bizonyítéka, így a Felnőttképzési Akkreditáló Testület (FAT) újabb négy évvel hosszabbította meg az Egyesület intézményi akkreditációját.

Logisztika a gyakorlatban – az MLE a színvonalas oktatási tevékenysége mellett a képzésben résztvevők részére számos egyéb, gyakorlatias lehetőséget biztosít, hogy még nagyobb rálátást nyerjenek az ellátási-lánc egész területére. Doór Zoltán kiemeli, hallgatóik díjmentesen részt vehetnek az MLE által szervezett céglátogatásokon, a minden hónap második szerdáján megrendezett Benchmarking klubnapon, illetve a tagozati rendezvényeken, amelyeken az érdekes szakmai előadások mellett a résztvevőknek lehetőség nyílik a kapcsolatépítésre, amelyre a jövőben még igazán szükségük lehet. Diákjaikról nem feledkeznek meg, a minden év februárjában megrendezett nagy rendezvényükre valamennyi hallgatónak kedvezményes részvételi lehetőséget biztosítanak, így ők is ott lehetnek a rangos hazai és nemzetközi előadókkal és résztvevőkkel meghirdetett Logisztikai Konferencia és Fórum eseményen.

Továbbképzés magyarul és angolul

A Magyar Logisztikai Egyesület az oktatás súlypontját a szakképzésről a továbbképzésre helyezte át. A képzésekben részt vevők nyolcvan százaléka felsőfokú végzettségű szakember, akik főként az ismereteik frissítése miatt látogatja a képzéseket, tréningeket.

Idén akkreditálták a gyógyszer nagykereskedelemben operációt végző és vezetői feladatokat ellátók számára a „Helyes elosztási/nagykereskedelmi gyakorlat (GDP) nem csak gyógyszerészeknek” című két napos tréninget, amelyet először magyarul, majd angol nyelven megismételnek. A program várható sikerét jelzi, hogy (egy pontszerző tréning keretében) az őszi rendezvényt két alkalommal kívánják megszervezni. Szintén a gyógyszer nagykereskedőknek hirdették meg az egy napos AUDIT-Nemzetközi szabványoknak való megfeleltetés című tréninget.

A helyhez kötött információk jelentősége a logisztikában talán a legfontosabb, ezért új szervezik meg az új, a „Logmensmart-logisztikai menedzsment praktikák tenyérben” című programot, amelynek előadói a ma használatos iPad, iPod, Iphone, Apple és Android „smart” tablet gépek használatát mutatják be a napi gyakorlatban.

 

Átveszik az indiai tananyagot

Az MLE a szállítmányozó és fuvarozó vállalatoknak is nyújt képzéseket. Az NKH-nak már benyújtották a Felsőfokú Szállítmányozási Menedzser tanfolyam, valamint a nemzetközi gépjárművezető és autóbusz vezető kötelező továbbképzés akkredációhoz megkövetelt tananyagot. A nemzetközi tendenciák szerint Európában átrendeződik a munkamegosztás a gyártás területén, így Közép-Európa, ezen belül Magyarország rövid időn belül gyártó központtá válhat. Bizonyítja e tendenciát az autógyárak jelenléte és bővítése. Erre való felkészülés keretében kötött megállapodást a MLE az indiai Managemant Develpoment Institute (MDI)-tal, amely az indiai Maruti, Suzuki, Land Rover és Jaguár autógyárak beszállító felkészítő partnere. A megállapodás az oktatási módszerek és tananyagok átvételéről és a hazai alkalmazásáról szól a kis és közepes vállalkozások beszállítóvá válásának elősegítése érdekében. A képzéseket operatív és menedzsment szinten hirdetik meg.

 

A Magyar Logisztikai Egyesület, mint nonprofit szervezet a logisztika társadalmasítása keretében, Magyarország gazdasági fejlődésének növekedése, versenyképességének fokozása érdekében fejti ki tevékenységét. Az Egyesület munkájáról bővebb tájékoztató olvasható az MLE weboldalán (ww.mle.hu) valamint a facebook oldalán (www.facebook.com/magyarlogisztika) – mondja Doór Zoltán.