fbpx

Nagy cégek csatlakoztak az Okos Jövő Innovációs Klaszterhez

Írta: Szerkesztőség - 2013 június 29.
Nagy energetikai és informatikai cégekkel bővült a négy éves múltra visszatekintő Vállalkozásfejlesztési és Informatikai Klaszter, amely Okos Jövő Innovációs Klaszter elnevezéssel folytatja az eddig jellemzően kis- és közepes vállalatok szervezetének a munkáját. 

 

A március végi, budapesti közgyűlésen az Okos Jövő klaszter tagjai újraválasztották a tisztségviselőket. A klaszter új elnöke Bertalan Zsolt, a MAVIR vezérigazgatója lett a tisztségéről leköszönt Dobronyi Tamás helyén. A szervezet társelnöke Huber Krisztián, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület smart munkacsoportjának a vezetője és Fürjes Balázs, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója lett. A klaszter titkári pozíciójára Lengyel Andrást, a MAVIR vezérigazgatói titkárságvezetőjét választották meg, Dobronyi Tamás pedig a klaszter kommunikációs vezetőjeként tevékenykedik a jövőben.

Az Okos Jövő Innovációs Klaszterben földgázipari szereplők, kis- és nagyerőművek, egyetemek, kutatóintézetek, energiakereskedők és egyetemes szolgáltatók, technológiai beszállítók, távhő szolgáltatók, nonprofit szervezetek, villamos energia és földgáz elosztók, vízművek, IT és vezetési tanácsadók, energiafogyasztók, telekommunikációs partnerek, átviteli rendszerirányítók, földgázszállítási rendszer üzemeltetők szerepelnek.

 

 

A tagok sorába újként csatlakozott a GDF SUEZ Energia Holding Hungary Zrt., a Siemens, az IBM, az ABB, az ALSTOM, az E.ON, a Magyar Telekom Nyrt., az MVM Net Zrt., és a Budapesti Erőmű Zrt. is.

Az ugyanabban az ágazatban működő cégek laza szövetségét jelentő szerveződés célja, az okos mérési és okos hálózati technológiák elterjesztése  fogalmazott Dobronyi Tamás. Magyarország követi a nyugat-európai országok gyakorlatát azzal, hogy a klaszter műszaki, kereskedelmi és szakpolitikai kérdések elismert kompetenciaközpontja kíván lenni, az okos mérés és az okos hálózatok terén, mind hazánkban, mind a kelet-közép-európai régióban. A klaszter egy olyan sokszereplős üzletépítő együttműködés, amely arra hivatott, hogy formai kereteket teremtsen a tagjai számára annak érdekében, hogy azok minél többet hasznosítsanak az okos mérés és az okos hálózatok kínálta lehetőségekből.

„A Klaszter a hatékony és megbízható technológiák átvétele érdekében folyamatosan figyelemmel kíséri a nemzetközi gyakorlatot, és támogatja minden szereplőjét az okos hálózati technológiák kutatása és az eredmények hasznosítása érdekében. Mindemellett információs nyilvánosságot, szereplési lehetőséget is kívánunk biztosítani mindazok számára, akik az okos mérésben, illetve az okos hálózat technológiájának bevezetésében érdekeltek, valamint a szakmai közönség és a lakosság számára ismeretterjesztő eseményeket fogunk szervezni” – fogalmazott Dobronyi Tamás a klaszter kommunikációs vezetője. Az okos mérés megteremtése Magyarországon – csak egyedül a villamos energiai szektorban – félmilliárd euróba kerülne. Egy ekkora beruházás nehezen finanszírozható, ezért célszerű a terület szereplőinek együttműködése, illetve a pályázatokon való közös indulása. Az új elnök, Bertalan Zsolt előadásában ecsetelte, egy európai szintű együttműködés létrehozásán fáradozik a szervezet. A nagy cégek csatlakozását azzal az örömmel fogadta, hogy egy új szervezetnél esetenként évekbe telhet, mire megnyílik a tagok előtt a közös pályázati lehetőség, ezzel szemben csatlakozva a klaszterhez, annak minden tagja jogosult indulni a dedikált uniós pályázatokon. Az Okos Jövő Innovációs Klaszter az energetika jövőjét már rövidtávon is meghatározó okos mérés (smart metering) és okos hálózatok (smart grid) elterjedését kívánja elősegíteni. A klaszter üzletépítő közösségként támogatja tagjait, hogy az okos mérési és okos hálózati technológiák elterjesztésével kapcsolatosan együttműködéseket, fejlesztési terveket, konzorciumokat tudjanak kialakítani a különböző méretű vállalatok, intézmények és önkormányzatok. Mindez lehetővé teszi az energiával való hatékonyabb gazdálkodást, a zöld energiák egyre növekvő mértékű hasznosítását is.