fbpx

KSH: júniusban megtorpant a kiskereskedelmi forgalom növekedése

Írta: Szerkesztőség - 2013 augusztus 05.

A két előző hónap növekedése után júniusban csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbihoz képest. A naptárhatástól megtisztított adatok szerint a forgalom 0,4 százalékkal maradt el a tavaly júniusitól, a kiigazítatlan nyers adatok szerint 0,9 százalékos volt a csökkenés – jelentette az első gyors becslés alapján hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 

KSH: júniusban megtorpant a kiskereskedelmi forgalom növekedése

 

Júniusban az élelmiszereladások volumene 1,9, a nem élelmiszer jellegű termékeké 0,5 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Az üzemanyag-forgalom azonban harmadik hónapja nőtt, júniusban 2,4 százalékkal a májusi 5,5 és az áprilisi 6,5 százalékos növekedés után. Az élelmiszerek értékesítése áprilisban 3,1, májusban 0,9 százalékkal nőtt, azt megelőzően tavaly júliusban regisztrált növekedést utoljára a statisztika, akkor 1,1 százalékost. A nem élelmiszerek eladása májusban 1,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, azt megelőzően viszont 13 hónapon keresztül csökkent éves összehasonlításban a naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

 

A kiskereskedelmi forgalom volumene áprilisban 3,5, májusban 2,2 százalékkal nőtt a naptárhatástól megtisztított adatok szerint. A két tavaszi hónapot megelőzően tavaly márciusban nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene utoljára.

 

Az első negyedévben 2,0 százalékkal kisebb volt a kiskereskedelmi értékesítés volumene, mint egy évvel korábban, amikor a negyedéves forgalom utoljára nőtt 0,2 százalékkal. A múlt év második negyedévében 2,1, a harmadikban 2,5, a negyedik negyedévben 3,8 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom.

 

MTI 2013. augusztus 5.