fbpx

Több nőt a mérnöki pályára!

Írta: Szerkesztőség - 2018 január 03.

Részvétel, kedv, integráció
Mint arról a Transpack tavalyi utolsó számában már beszámoltunk, Taira-Julia Lammi (képünkön), az ABB magyar leányvállalatának igazgatója már novemberben bejelentette a mentorprogram 2018-as vállalását. Az igazgató azzal érvelt, hogy még mindig kihívás a nők nagyobb arányú bevonása a mérnöki feladatok világába, ezért a vállalat idén elindítja női mentor- és egy új gyakornoki programját a jövő mérnökeinek képzéséhez. A mentorprogram januári indulással, öthónapos időtartammal áll a műszaki területeken tanuló női egyetemi és főiskolai hallgatók segítségére. A program célja, hogy erősítse a nők részvételét, és növelje a munkavállalási kedvüket műszaki területen, illetve lehetőséget adjon, hogy a női hallgatók már tanulmányaik során megismerkedhessenek egy nemzetközi cég termékeivel, szolgáltatásaival, működésével.

A mentorprogramra kiírt pályázat győztesei közül Tőzsér Eszter és Fábrik Bettina a BME Gépészmérnöki Karának mester szakos hallgatói, szintén ott mester szakos Ladányi-Pára Katalin (Gyógyszervegyészmérnöki Kar), míg Tasnády Zsuzsa a SZIE Villamosmérnöki Bsc Automatizálási szakirányát végzi, Gyurkó Csilla pedig a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának MSc hallgatója.

Mentorok és gyakornokok
A mentorprogram-pályázat nyertesei dedikált mentorokat kapnak a cég vezetői és szakemberei személyében, akikkel rendszeres konzultáción vesznek részt havi egy alkalommal. A nyertesek betekintést nyerhetnek a cég mindennapjaiba, gyárlátogatáson vehetnek részt, találkozhatnak az ABB női vezetőivel, a HR szakemberektől személyes konzultáció keretében tanácsot kaphatnak a későbbi elhelyezkedéshez, vagy akár gyakornokként aktívan részt vehetnek a munkában. Emellett megismerhetik, hogy milyen különböző életpálya modellek léteznek a műszaki területen.

Az ABB Kft. a mentorprogram mellett gyakornoki programot is indít ABB Motion – Mozdulj velünk a digitális jövő felé! néven. A programra elsősorban nappali tagozatos műszaki tanulmányokat folytató diákok jelentkezését várja, akik rész- vagy teljes munkaidős gyakornokként a Motorok és Hajtások, valamint Villamosenergia-rendszerek területén dolgozó mérnök kollégák munkáját támogatják (adminisztráció, tervezési feladatok, projekt megvalósítás). A mérnök gyakornokok fizetést kapnak, és rugalmas munkaidő-beosztással dolgozhatnak. Az 1-3 évig tartó program célja, hogy a diákok gyakorlatot szerezzenek rotációban az adott szakterület minden egységénél, és ezen keresztül megismerjék egy multinacionális nagyvállalat működését, ahol szakmailag fejlődni tudnak.

Kohout Zoltán