fbpx

A 2017-es Drinktec csomagolási újdonságai

Írta: Szerkesztőség - 2018 január 13.

A mai globalizált világban csomagolás nélkül elképzelhetetlen a fogyasztók biztonságos ellátása, különösen igaz az italok esetében. A fejlesztéseknél ma már a fenntarthatóság is egy állandó követelmény. Természetesen az élelmiszeriparban az élelmiszerbiztonság, a higiénia, a termék követhetőség, eltarthatóság a legfontosabb kritérium. A kényelmi szempontok ebben az iparágban is számítanak, évről-évre növekszik az elvihető csomagolások száma.

A csomagolóeszköz-gyártóknál a design, a funkcionalitás, a folyamatok javítása és az alapanyag-fejlesztések a legfontosabbak. A fogyasztók részéről egyre nő az igény a kisebb kiszerelésű és újrafelhasználható csomagolások iránt. Az italcsomagolásoknál klasszikusnak számít az üveg, mivel jól védi a terméket, semleges, és nincs kioldódás a csomagolóanyagból. A legtöbb innováció azonban a PET-csomagolások területén van, állandó a tömegcsökkentésre, a másodlagos és növényi bázisú nyersanyagok felhasználására irányuló törekvés. A csomagológépeknél trend a több gépből álló tömb képzése, a modern robottechnológia, a rugalmasság, a gombnyomásra történő formaváltás.

Innovációk

Nagy sebességű kupakgyártás


A svájci Corvaglia jól átgondolt, új kupakformát és kupakgyártószerszámot mutatott be. Az Aqua 2522 fröccsszerszámját a fröccsöntőgépgyártó Engel céggel együtt fejlesztette ki. Az új szerszámmal naponta 4 millió db kupakot gyárt a Corvaglia kevesebb mint 3,5 tonna anyagból teljesítve a töltők minőségi elvárásait is. A kiállításon az Engel standján mutatta be a cég a precíz szerszámmal történő nagy sebességű kupakgyártást,
valamint a kupakok digitális nyomtatását, amivel ugyancsak úttörő az italos kupak gyártásban.

Új méretű alu italos dobozok

A Ball új méretű italosdobozokkal bővítette portfólióját, ezzel is segítve partnereit az aktuális piaci trendeknek megfelelő termékek kihozatalában. A 900 ml-es King Can, a 250 ml-es Sleek és a 450 ml-es Super Sleek többféle nyomtatási eljárással készülhet.

Signature Pack

A SIG Comboblock Signature Pack doboza az első aszeptikus italoskartondoboz a világon, amely 100% növényi bázisú, megújuló nyersanyagból készült. A csomagolás elnyerte a 2017-es italos innovációs díjat karton-, illetve pouch-kategóriában, amelyet a kiállításon adtak át. A díj is mutatja, hogy a termék egyértelmű értéket képvisel mind az italgyártók mind a fogyasztók körében. A Signature Pack 75%-a papírkarton, a bevonat a kartonon és a kupakon biobázisú műanyag. A természetes növényi bázisú alapanyagok felhasználásával takarékoskodni lehet a fosszilis bázisú nyersanyagokkal.

Új formájú söröspalackok

A Systempack Manufaktur új üveg palackokat mutatott be 250 és 330 ml-es méretben. A cég az új fejlesztésű palackokhoz rekeszeket is tervezett.

A 330 ml-es palack rekesze 20 db-os, lényegesen jobb raklapkihasználtságot biztosít. A Systempack 0,04-9 l térfogatú további egyedi palackokat kínál partnereinek. A különleges forma mellett a nyomat és a szín is lehet egyedi.

Új fejlesztésű italos kupakok

A műanyag zárórendszerek nagy gyártója, a United Caps új italos kupakokat mutatott be. A termékek nemcsak a gyártásnál mutatnak jobb teljesítményt, hanem a töltésnél és a végfelhasználónál is. A fejlesztéseknél a kevesebb több koncepciót tartják szem előtt. A legújabb fejlesztés a PROGRIP egy extrém könnyű, egyrészes kupak szénsavmentes ásványvizekhez. A kónuszos kialakítású tömítőgyűrű a 29/25 szájnyílású egyutas PET-palackok kiváló zárását biztosítja, az origináló zárógyűrű pedig a termék sértetlenségének jelzője. A ? nom recés design, az ergonómiailag optimalizált forma jobb fogást biztosít a felhasználónak. A selejtarány 10000-ből kevesebb mint egy, vagyis a töltősoron is rendkívül hatékony a gyártás. További újdonság a Wattwiller ásványvíz virág formájú kupakja, amely nagyban hozzájárul a termék attraktív megjelenéséhez a polcokon, és könnyíti a nyitást.

2:1-ben töltőgép

A Peter Markl Brauereimaschinen egy kombi töltőgépet mutatott be, amely ? akonok és dobozok töltésére egyaránt alkalmas. A töltőgép óránként 5000 ? akont vagy 6000 dobozt tud tölteni, az átállás ? akonról dobozra csak néhány percet vesz igénybe. A gép a sörön kívül ásványvizek, gyümölcslevek töltésére is alkalmas.

PET előformák barrier réteggel

A Netstal egy PET barrier előforma gyártósort mutatott be működés közben, amelyen 0,5 l-es tejes ? akonok kétrétegű előformáit gyártották. A Prelactia kétrétegű szabadalmaztatott előforma gazdasági előnyt biztosít más módszerekkel szemben a ? akongyártásnál. A 24004000/1000 gyártósoron először egy belső 1 mm vastag szürke réteget fröccsöntöttek integrált belső fényvédelemmel 32+32 fészkes szerszámmal. Majd erre a rétegre ráfröccsöntötték az 1,4 mm vastag fehér külső réteget. A teljes ciklusidő 9 s. A szerszámot a spanyol Molmasa készítette, a szárító a Piovan-tól, a vízhűtő az EF Cooling-tól, a PET granulátum és mesterkeverék a Total Polymers-től származik. A látható fény esetében a 100% fényzárást csökkentett mennyiségű adalék hozzáadásával sikerült elérni, így tejek és más italok eltarthatósági idejét 6 hónapra lehet növelni. A tiszta fehér tejes? akon-előforma gyártásánál TiO2 pigmentet kell adagolni a káros UV-sugárzás elleni védelemhez. Az adalék az előforma teljes tömegének 15%-át teszi ki. A két rétegű előformánál ezzel szemben csak a külső réteghez kevernek adalékot, és ennek a mennyiségét 5 %-ra tudták csökkenteni. Ez 17 g-os előforma esetében évi 105 millió db gyártásánál 180 tonna adalék megtakarítását jelenti. Mivel mindkét réteg PET, az előforma teljesen reciklálható.