fbpx

Védőgázok szerepe az élelmiszerek csomagolásánál

Írta: Transpack - Hirdetés - 2021 július 27.

A gázok rendkívül fontos szerepet töltenek be az élelmiszeripar számos területén. Segítik az eljárások hatékonyságát, többek között a védőgázos élelmiszeripari csomagolástechnikában is.

Attól a pillanattól kezdve ugyanis, hogy például a gyümölcsöt leszedik, elkezdődik a versenyfutás az idővel. Ettől kezdve a természetes romlás veszélyezteti a termék minőségét és eltarthatóságát, emellett külső tényezők is befolyásolják a termék frissességét. Annak érdekében, hogy megőrizzük a minőséget és a természetes frissességet, egy hatékony élelmiszer minőségmegőrzési koncepciót fejlesztettünk ki, ez a módosított légterű csomagolás.

 

Számos előnnyel rendelkezik

A természetes gázok (nitrogén, széndioxid, oxigén), valamint a megfelelő csomagolóanyagok és gépek használata révén a termékek minősége fenntartható és eltarthatósági idejük növelhető.

A védőgáz alkalmazásának számos előnye van. Sikeresen meggátolja a természetes úton történő romlást – ami egyaránt fontos előny a gyártóknak és a vevőiknek –, jelentősen megnöveli az eltarthatóságot, frissen és étvágygerjesztőn tartja a terméket, valamint csökkenti a termék tartósítószer igényét.

A csomagolóanyaggal, illetve a megfelelő tárolási hőmérséklettel, és a csomagológépek szakszerű kiválasztásával a mikrobiológiai (baktériumok, penészgombák és élesztők), kémiai (oxidáció, elszíneződés) és fizikai (nedvesedés, alak- és térfogat-stabilitás) termékváltozások megakadályozhatók vagy csökkenthetők, a kialakított optimális csomagmérettel hosszabb ideig megőrizhetjük az élelmiszerek természetes színét, ízét.

 


Eltarthatósági idő növekedése a mikrobiológiai gátlás esetén

 

Értékmegőrzés és értéknövelés

A fogyasztói és kereskedelmi elvárások közül az értékmegőrző funkció mellett az értéknövelő funkció áll a középpontban, mivel a védőgázba csomagolt élelmiszerek minőség megőrzési ideje jelentősen, hetekkel-hónapokkal megnövelhető. A becsomagolt termékek minősége egyenletes, megjelenésük tetszetősebb marad a tárolás ideje alatt. A védőgázos csomagolás egy olyan természetes eltarthatóságot növelő módszer, amely nemzetközi mértékben igen gyorsan fejlődik. A helyesen kiválasztott gázkeverék magas minőséget eredményez a termék eredeti ízének, formájának és megjelenésének megőrzésével.

A gázokat az egyes termékek és azok tulajdonságainak figyelembevételével kell megválasztani. Az alacsony zsírtartalmú és magas nedvességtartalmú termékek esetében, főleg a mikroorganizmusok számának növekedését kell megakadályozni. Ellenben, ha a termék magas zsírtartalmú és alacsony a nedvességtartalma, akkor a legfontosabb az oxidáció elleni védelem.

 

Tipikus eltarthatósági idők védőgázzal, illetve védőgáz nélkül
Tipikus eltarthatósági idők védőgázzal, illetve védőgáz nélkül

 

A védőgázos csomagoláshoz leggyakrabban alkalmazott gázok a nitrogén – mint inert gáz –, a szén-dioxid és az oxigén, illetve egyes speciális esetekben az argon. A szén-dioxid a legfontosabb gáz a védőgázos csomagolási technológiában. A szén-dioxid ugyanis a legtöbb mikroorganizmust – mint például a penészeket és a legtöbb aerob baktériumot – erősen befolyásolja, az anaerob baktériumok szaporodását azonban kevésbé. A szén-dioxid oldódik a termék nedvesség- és zsírtartalmában, csökkentve annak pH értékét. Ezáltal gátolja a mikrobák aktivitását, valamint behatol a biológiai membránokba, megváltoztatva azok áteresztő-képességét és működését.

A nitrogén egy inert gáz. Elsősorban az oxigén kiszorítására használják a csomagban az oxidáció megelőzésére. Mivel a nitrogén vízben oldhatósága igen csekély, így segít megelőzni a csomag összeesését, fenntartva annak belső térfogatát.

A legtöbb terméknél a csomagban az oxigén mennyiséget a lehető legalacsonyabb szintre csökkentjük azzal a céllal, hogy megakadályozzuk az aerob mikroorganizmusok növekedését, és csökkentsük az oxidáció mértékét. Vannak azonban kivételek, mivel az oxigén segít megőrizni a mioglobin oxigénnel telített formáját, amely a hús vörös színét adja. Ezáltal alkalmas a húsok csomagolására, mivel biztosítja, hogy a hús természetes színe, és így étvágygerjesztő külleme hosszabb ideig megmaradjon.

Az oxigén a zöldségek légzéséhez is szükséges, ezáltal zöldségfélék, saláták védőgázos csomagolásához is használható.

 

Élelmiszeripari minőség

A védőgázos csomagoláshoz élelmiszeripari minőségű gázokat használnak. Az „élelmiszeripari gáz” egy speciális meghatározása azoknak a segédanyagként alkalmazott gázoknak, melyek megfelelnek az ide vonatkozó hazai és nemzetközi követelményeknek.

A Linde BIOGON® márkanéven forgalmazott termékei összhangban állnak az élelmiszeripari szabályokkal. A BIOGON® gázok közül a nitrogént és az oxigént levegő lebontásával nyerjük. A szén-dioxidot természetes forrásból, a földfelszín alatt lévő szén-dioxid-forrásból bányásszuk. Az élelmiszeripar bizonyos területein időnként segítségünkre lehetnek egyéb gázok is, például, argon, dinitrogén-oxid, hidrogén.

Minden gáznak megvan a saját egyedi tulajdonsága, amely alapján kölcsönhatásba lép az élelmiszerrel. A gázokat önmagukban tisztán vagy a megfelelő arányban keverve magasnyomású palackokban szállítjuk, illetve a szigetelt tartályokban, cseppfolyós állapotban szállított és tárolt gázokból a helyszínen állítjuk elő a szükséges keveréket.

A védőgázok széleskörűen alkalmazhatók az élelmiszerek csomagolástechnikájában. Ahhoz, hogy a termékek hosszabb ideig megőrizzék frissességüket és minőségüket, mindig egyedi, termékspecifikus védőgáz-kombinációt kell választani.

 


Néhány példa a Linde élelmiszeripari gázkeverékeire

 

 


Védőgázok alkalmazása az élelmiszerek csomagolásában

 

A Linde szakembereinek tapasztalata segít Önnek a megfelelő gáz kiválasztásában. Ezen kívül lehetőséget kínál arra is, hogy partnerünkkel közösen, a gyártás helyszínén, kísérletek útján kerüljön sor az optimális gázösszetétel megállapítására.

A Linde mindezekhez a legpontosabb elemzésekkel szolgál a védőgáz atmoszféra tekintetében, s így biztosítja a csúcsminőség elérésének feltételeit.

Amennyiben élelmiszeripari gázainkkal vagy az általunk kínált alkalmazásokkal kapcsolatban bővebb tájékoztatásra lenne szüksége, látogasson el az alábbi honlapunkra: www.lindegas.hu

 

Falaky Jenő, Schmidt Daniella
Linde Gáz Magyarország Zrt.

 

 

 

Linde gaz