fbpx

Az ABB a holnap automatikájáról

Írta: Szerkesztőség - 2018 január 25.

Rohamléptekkel fejlődik az ipar, benne az automatizálás és a digitalizáció, ám a munkaerőhiány, a költségcsökkentés és a fenntartható energiafelhasználás is munkát ad a fejlesztő cégeknek. A válasz sok esetben a robotika üzembe állítása, dinamikus fejlesztése – hangzott el az ABB magyarországi vállalatának sajtórendezvényén.

Adatintegráció a hatékonyságért Az ipari és energetikai innováció, automatizálás egyik legnagyobb szereplőjeként a 125 éves múltú svájci-svéd ABB ezúttal a 180 megoldást tartalmazó, ipari internetre épülő digitális platformját mutatta be a szakmai érdeklődőknek. Az ABB Ability révén a különféle iparági szereplők olyan eszközrendszereket nyernek, amelyekkel csökkenthetik a meghibásodások, karbantartások költségeit, optimalizálhatják adatnyerési és -elemzési hatékonyságukat, növelhetik termelékenységüket – mondta Taira-Julia Lammi, az ABB magyar leányvállalatának igazgatója. Az ABB Ability a cég eddigi digitális megoldásainak integráns összehangolása: 70 millió, digitálisan összekapcsolt eszköz és 70 ezer digitális vezérlőrendszer összekapcsolásával rálátást biztosít az üzemi folyamatok egészére, így rendkívül nagy hatékonyságú döntéstámogatás, optimális és rugalmas üzembiztonság érhető el. Az ügyfelek biztonságosan összesíthetik az adataikat, bigdata- és prediktív elemzéseket hajthatnak végre. Az Ability komplex technológiájának része az a robotikaszolgáltatás is, amelynek révén – mint a rendezvényen bemutatták – az ABB távoli gépen hozzáférhető szervizmérnöke valós időben tud hozzáférni a robotvezérlőkhöz, és tud segítséget nyújtani egy üzemzavar, meghibásodás esetén.

Galéria megtekintéséhez kattints ide

Ez gyors és biztonságos hozzáférést tesz lehetővé a robotvezérlőkhöz és a csatlakoztatott berendezéshez – de szigorúan az ügyfél kérése alapján és felügyeletével, a hardver- és szoftverbiztonság védelme mellett. Így az ügyfél a távolból reagálhat a teljesítménynyel összefüggő vagy váratlanul felbukkanó problémákra. A szakértői tudás úgy áll rendelkezésre, mintha az ABB szakembere a vezérlőnél ülne. Az ABB szerepel olyan európai és magyarországi fejlesztésekben, mint például a villanyáram-felhasználású, de vezeték nélküli troli-autóbuszok vagy a paksi atomerőmű-bővítés. Az egyetemekkel való kapcsolatuk célja a megfelelő szakember-utánpótlás biztosítása akkor, amikor mind komolyabb probléma a munkaerőhiány, illetve még mindig kihívás a nők nagyobb arányú bevonása a mérnöki feladatok világába.

Szupergyorsaság és szuperszenzor

Az ABB sajtórendezvényén bemutatták a Svájcban már működő, a megállókban feltöltött trolibuszok működtetését is. A le- és felszállások 1-2 percét kihasználva, a megállóhely tetőszerkezetébe épített töltőberendezés 15 másodperc(!) alatt annyi áramot juttat a busz tetején lévő akkumulátorba, amellyel az biztonságosan további 3-4 megállónyi távolságot tud megtenni akkor is, ha menet közben forgalmi okokból el kell térnie az eredetileg tervezett útvonaltól. Bemutatták továbbá az ABB új, okos ipari szenzorát, amely egyszerűen a motor berendezésházára illesztve előrejelzi a várható meghibásodást. Az érzékelő minden fontos hatásról, változásról (hő, vibráció, hang, mechanika stb.) igen korán jelzést küld az üzemi irányítórendszerbe, így előre kalkulálni lehet a várható meghibásodással. Ezzel megelőzhető a kényszerű kieséses, leállásos üzemzavar, optimalizálható a karbantartás-javítás időzítése.