fbpx

2500 új munkahelyet teremt a Mercedes Kecskeméten

Írta: Szerkesztőség - 2018 június 06.

Letették a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. második kecskeméti autógyárának alapkövét. Az új üzem létrehozásához 972.700 m3 földet kell megmozgatni. A beépített terület nagysága 382.033 m2 lesz. Ez körülbelül 54 futballpálya méretének felel meg. Az épületekhez több mint 17.000 tonna acélt használnak fel. Ebből az acélmennyiségből körülbelül 1,7-szer lehetne felépíteni a párizsi Eiffel-tornyot.

Az új személygépjármű-gyár prés- és karosszériaüzemből, felületkezelő- és összeszerelő üzemből áll majd. A termelés megkezdése az évtized végére várható, amivel 2500 új munkahely jön létre.

Az egymilliárd eurós beruházás keretében a Mercedes-Benz Cars világméretű termelési hálózatának első full-flex gyárát hozzuk létre Magyarországon. A gyárban rugalmasan, egyazon gyártósoron állíthatók elő a legkülönbözőbb járműmodellek a kompakt autóktól a hátsókerék-meghajtású limuzinon át a különböző meghajtással rendelkező járművekig, az elektromos autókat is beleértve. Ezzel továbbfejlesztjük a Factory 56 gyártási koncepcióját”- mondta az ünnepélyes alapkőletételen Markus Schäfer, a Mercedes-Benz Cars termelésért és ellátási láncért felelős igazgatótanácsi tagja.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: „Az autóiparnak ma kulcsszerepe van abban, hogy Magyarország mennyire tud sikeres lenni az új világgazdasági korszakban. Ez a beruházás egyértelmű jele annak a bizalomnak, amelyet a Daimler a magyar gazdaságba, a magyar befektetési környezetbe, de mindenekelőtt a magyar emberekbe helyezett.

A Mercedes-Benz már működő kecskeméti gyára a termelés 2012-es indulása óta igazi sikertörténet. Elsőkerék-meghajtású kompakt autókat gyártunk itt a világ minden részére. Ma tovább írjuk a történelmet, hiszen a második kecskeméti gyár nemcsak hozzájárul Magyarország járműipari szárnyalásához, de a jövő generációi számára is biztosítja a nemzetközi tudáshoz való közvetlen hozzáférést, s hosszú távon teremt vonzó munkahelyeket” – hangsúlyozta Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Fenntartható és energiahatékony autógyártás a Mercedes-Benz Cars-nál

A jövő autógyártására, a kecskeméti telephelyű második autógyár is moduláris épületszerkezetekből lesz kialakítva, amelyek energiahatékony és környezetbarát megoldást jelentenek. A hulladéktermelés megelőzése és a vízfogyasztás csökkentése is az egész üzemre jellemző lesz, mint az is, hogy megújuló energiaforrásokat fognak használni, s ennek köszönhetően az egész komplexum széndioxid-semleges energiaellátással rendelkezik majd.

A Mercedes-Benz kecskeméti gyára kiemelkedően teljesít

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár jelenleg mintegy 4.000 munkatársat foglalkoztat. 2017-ben több mint 190.000 Mercedes-Benz kompakt autót állítottak elő. Első modellként 2012-ben a Mercedes-Benz B-osztálya gördült le a szalagról. Ezt követte 2013-ban a négyajtós kompakt CLA kupé, majd 2015-ben a CLA Shooting Brake. Ez utóbbi két modellt az egész világon kizárólag Kecskeméten gyártják. 2018 májusa óta az új A-osztály egészíti ki a magyar gyártóhelyszín termékpalettáját.