fbpx

A Combilift megemeli a termelést is

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 31.

Targoncagyár-avatón jártunk Írországban

Sokszor jártam már külföldi rendezvényeken, de most először fordult elő, hogy már a repülőgépen, a repülőtársaság magazinjában is az adott eseményről olvashattam. A Combilift új gyárának fontosságát az is jelzi, hogy az ünnepélyes megnyitón részt vett Heather Humphreys, az ír gazdasági, vállalkozási és innovációs miniszter, sőt maga Leo Varadkar, Írország miniszterelnöke is. Leo Varadkar hihetetlen hazai sikertörténetnek nevezte a 20 évvel korábban, 3 emberrel és egy ragyogó ötlettel indított vállalkozást. Heather Humphreys beszédében kiemelte, hogy a környék egyik legjelentősebb munkaadójaként a Combilift is azt bizonyítja, nem kell ahhoz nagyvárosban lenni, hogy egy cég nemzetközi sikereket érjen el.

Az alapító Martin McVicar ügyvezető igazgató és Robert Moffett műszaki igazgató tisztában volt vele, hogy a hagyományos targoncapiacon nem lennének versenyképesek, hiszen már akkor 200 targonca gyártó cég volt jelen. Úgy gondolták azonban, hogy a speciális, egyedi igényekre rugalmasan reagáló cégek tekintetében jó eséllyel indulhatnak. 1998-ban kifejlesztették a világ első, többirányú, összkerékhajtású IC motoros villástargoncáját.

Piaci rés mutatkozott a hosszú termékek mozgatásában, így ők elsősorban erre a területre fókuszáltak. Kezdetben 2,5 tonnáig voltak alkalmasak a targoncák erre a feladatra, ma már 25 tonnáig. Az felett már speciális emelőszerkezeteket ajánlanak. A cég az ipari piacra koncentrál, ahol nehéz termékeket kell mozgatni szűk helyen.

A megalapítás óta eltelt 20 év alatt 40.000 Combilift került forgalomba világszerte. Jelenleg a termékek 98%-át exportálják, 85 országba, 250 dealeren keresztül. Martin McVicar kijelentette: „Sokkal többek vagyunk, mint egy targoncagyártó. Innovatív tér-megtakarító termékeinkkel átalakítjuk a szállítási és logisztikai szektort.” A tulajdonos elhivatottságát jól példázza a gyáravató utáni díszvacsorán elmesélt történet, aznap volt ugyanis még egy jelentős esemény, Martinék 15. házassági évfordulója. Ennek kapcsán idézte fel, hogy anno a felesége szervezte a nászútjukat, nevezetesen Barbadosra, amit ő csak a reptéren tudhatott meg, nehogy munkát szervezzen hozzá. Így a nászút alatt csak 3 új partnert sikerült szereznie… A targoncákat és anyagmozgató eszközöket gyártó Combilift 100 hektáros területen, 50 milliós beruházással felépült 46.500 m2-es csarnoka egyike a legnagyobb, Írországban egy tető alá húzott gyáraknak. A cég évi 50 millió eurós bevételt tervez, aminek 7%-át fordítják kutatás-fejlesztésre. Az új gyár építésének 2015-ös bejelentése óta 230 főt vettek fel. A Monaghan városában létesült, jelenleg 550 dolgozót foglalkoztató központ lehetővé teszi a Combilift termelésének megduplázását 5 éven belül, a 100 hektáros terület pedig későbbi bővítéseknek adhat helyet. A következő 3 évben további 200 dolgozót terveznek még alkalmazni. A beszállítóikon keresztül kb. 100 embernek adnak munkát, a gyár 50 km-es körzetében. Az alapanyagok többsége Európából származik, de a dízel motorok például Japánból, a GM motorok Mexikóból, a gumik Sri Lankából jönnek.

A 4 db 90 méteres összeszerelő soron egy műszakban 15 percenként elkészül egy targonca. Hetente több mint 50 kamionnyi késztermék indul 85 országba. A dealerhálózat alkatrészellátása is ebből a gyárból történik.

Az új létesítmény a gazdaságosság és fenntarthatóság jegyében épült: a tető 30%-a üvegfelület, természetes fényt biztosítva a dolgozóknak. Egyéb világítást az 1100 db egyedi érzékelős LED lámpa szolgáltat. A napelemek 185 kW energiát szállítanak egy 1 MW-os biomassza erőművel, amelyet újrahasznosított fa (raklapok, stb.) táplálnak a permetező fülkék és szerelési területek melegítésére. 110.000 liter esővizet összegyűjtve oldják meg a mosdók és egyéb területek vízellátását a létesítményben.

A cég termékpalettáján megtalálhatók a különféle homlokvillás, oldalvillás, gyalogkíséretű, vezetőállásos, multidirekcionális, terepjáró targoncák és konténermozgató szerkezetek is. Az ügyvezető a közel 30 féle termékcsalád közül az egyszerű, de nagyszerű gyalogkíséretű targoncájukra a legbüszkébb, azon praktikus megoldás miatt, hogy a kezelő a targonca mellé állva is tudja azt irányítani, nem szorul be szűk folyosó esetén sem a gép mögé, ráadásul a villákra is rálát.

A Combilift ingyenes szolgáltatása, hogy partnereivel együtt tervezi meg a raktározási megoldásokat. A lehetőségeket és az igényeket felmérve 3D-s program segítségével mutatják be, hogy mennyi helyet és ezzel pénzt lehet megspórolni az ő termékeik használatával.

A Combilift emelőszerkezeteket hazánkban a TWS Kft. forgalmazza. Újdonságokért és a termékekkel kapcsolatos további információért forduljon hozzájuk bizalommal!

Sós Rita