fbpx

Mikor cseréljünk le vagy vonjunk ki a használatból egy targoncát?

Írta: Szerkesztőség - 2018 augusztus 26.

Akármilyen kiváló minőségű is egy targonca, pár év intenzív használat után már nem tudja ugyanazt a teljesítményt nyújtani, mint amikor vadonatúj volt.

A raktári termelékenység és hatékonyság jelentősen visszaeshet a targonca megbízhatóságának csökkenésével, és eljön az idő, amikor elkerülhetetlen a targonca lecserélése. De mikor jön el ez az idő és van-e más lehetőség a lecserélésen kívül? Az alábbi diagram bemutatja a lehetőségeket és segít eldönteni, hogy mikor kell az adott megoldást alkalmazni.

Kezdjük a bal felső sarokban és haladjunk jobbra:

Ha alacsony a kihasználtság és magas az üzemeltetési költség: a targoncát ki kell vonni a használatból

Biztos lehet benne, hogy az élettartam lejártakor a költségcsökkentés legjobb módja a targonca kivonása a használatból. Ha a karbantartás hosszú távú költségei elkezdik meghaladni az új targonca költségeit, ideje nyugdíjazni a gépet. Ha nagy a kihasználtság és magas az üzemeltetési költség: a targoncát le kell cserélni

Ha bizonytalanok a targonca élettartamát illetően, erre a hányadosra kell odafigyelniük. Elképzelhető, hogy a targoncát már nem lehet gazdaságosan működtetni különböző problémák miatt, amik gyakori karbantartást vonnak maguk után. Ez gyakran előfordul a sokat használt targoncák esetén. A nagy kihasználtsággal működő targoncákra azonban egyértelműen szükség van a raktárban, ezért a legjobb megoldás annak lecserélése, főleg, ha a csere költsége kisebb, mint a régi targonca karbantartási költsége. Új targonca beszerzése esetén ráadásul az ergonómiai és biztonsági tulajdonságok, valamint a hatékonyság javulása miatt még több pénzt spórolhatnak meg.

Ha alacsony a kihasználtság és alacsony az üzemeltetési költség: a targoncát át kell helyezni

Az ilyen targoncát nincs okuk lecserélni vagy kivonni a forgalomból, hiszen a fenntartás nem kerül sokba, és nem használják fokozottan. Működésük átgondolásakor azonban kiderülhet, hogy az üzem egy kevésbé intenzív részlegén nagyobb hasznát vehetnék. Ennek tipikus példája, amikor a targoncát a raktárból áthelyezik a gyártáshoz, ahol valószínűleg nem lesz állandó használatban. Olyan régebbi targoncáknál lehet ez jó megoldás, melyet újabbra cserélnek, de a kevésbé intenzív feladatok ellátására még alkalmasak.

Ha nagy a kihasználtság és alacsony az üzemeltetési költség: a targoncát tovább kell használni

Ez egy ideális helyzet, hiszen a targonca költséghatékony módon végzi a raktári feladatait, ezért nincs igazán okuk sem kivonni a használatból, sem lecserélni. Ahhoz, hogy meg tudják határozni, hogy a fentiek közül melyik szituációval állnak szemben, rendszeresen át kell nézniük a flottát a beszállító segítségével. A karbantartási költségek és az állásidő megvizsgálása után a beszállító tanácsot tud adni, hogy mi a legjobb megoldás. Még az is előfordulhat, hogy ugyanazt a mennyiségű munkát kevesebb targoncával és alacsonyabb költséggel el tudják végezni, ha a régebbi gépeiket hatékonyabb és megbízható új targoncákra cserélik.

A fenti „áthelyezés” opciónál azonban azt is láttuk, hogy a sokat használt targonca nem feltétlenül válik hasznavehetetlenné, hiszen más, kevésbé intenzív feladatokra még tökéletesen alkalmas lehet. Ha targoncát szeretnének beszerezni az ilyen feladatok elvégzésére, használt gép vásárlásával sokkal alacsonyabb kezdeti költséget érhetnek el.

Legyen szó használt vagy új targonca beszerzéséről, karbantartásról, a Nagoya Kft. szakemberei örömmel állnak rendelkezésükre.

http://www.nagoya.hu