IFKA gazdaságfejlesztési konferencia 2018 – fókuszban az Ipar 4.0

Ipar 4.0 – a jövő gyára

Az idei konferencia fő témája az ipar transzformáció volt. Az ügyvezető igazgató az Ipar 4.0 kapcsán két kiemelt programjukra, az Ipar 4.0 Mintagyárak projektre és a HGC Középvállalati Fejlesztési Programra is felhívta a hallgatóság figyelmét. Az Ipar 4.0 Mintagyárak közelebb hivatott vinni a konvergencia régióban működő kkv-k számára az Ipar 4.0-ban rejlő lehetőségeket. A Középvállalati Fejlesztési Program célja, hogy a HGC vállalkozások a fejélesztési lehetőségeiken túl megismerkedhessenek a számukra releváns technológiai jövőképpel, s elhelyezhessék cégüket ezen a térképen.

„Nyertesek” és „vesztesek”

Érettségi modell

Az Ipar 4.0 a termelési folyamatok szervezését írja le, ami keretében az eszközök önállóan kommunikálnak egymással az értéklánc mentén. Ezáltal létrehozzák a jövő „okos” gyárát, amelyben a számítógép vezérelt rendszerek nyomon követik a fizikai folyamatokat, létrehozzák a fizikai valóság virtuális mását, valamint önszervező mechanizmusok alapján döntéseket hoznak. Az Ipar 4.0 tehát az ipar digitális transzformációja, ami szükséges ahhoz, hogy a jövőben a vállalkozások versenyképesek („nyertesek”) lehessenek.


Koltai Zoltán projektvezető, IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofi t Kft.

A digitális transzformációra jellemző az exponenciális sebesség, az új cégkultúra, illetve az is, hogy minden iparág érintett benne.

Az ipar digitális transzformációjában rejlő lehetőségek és veszélyek

Az Ipar 4.0 legfőbb veszélye abban rejlik, ha a vállalkozás későn reagál, vagy kimarad belőle. Ezáltal a cég számára beszűkülnek a piaci lehetőségek, s csökken a versenyképessége is. Az is kockázatot jelent, ha a fejlesztés során a digitális eszközök közül mindössze egy faktorra koncentrál a vállalat, mert akkor nem aknázhatja ki a teljes potenciált.

gazdaság konferencia