fbpx

IFKA gazdaságfejlesztési konferencia 2018 – fókuszban az Ipar 4.0

Írta: Csomor Zsolt - 2019 március 18.

Minden eddiginél nagyobb érdeklődés fogadta a decemberben, immár tizenkettedik alkalommal megrendezett országos IFKA gazdaságfejlesztési konferenciát. Az eseményen több mint 170 fő vett részt, amit a 11 előadás mellett 10 kiállítói asztal is színesített.

Ipar 4.0 – a jövő gyára

Az IFKA gazdaságfejlesztési konferencia 12 évvel ezelőtt azzal a céllal indult, hogy a kis- és középvállalatok minél szélesebb köre ismerhesse meg az új eszközöket és módszereket, hangzott el Dr. Bárdos Krisztina, az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgató nyitóbeszédében.

Az idei konferencia fő témája az ipar transzformáció volt. Az ügyvezető igazgató az Ipar 4.0 kapcsán két kiemelt programjukra, az Ipar 4.0 Mintagyárak projektre és a HGC Középvállalati Fejlesztési Programra is felhívta a hallgatóság figyelmét. Az Ipar 4.0 Mintagyárak közelebb hivatott vinni a konvergencia régióban működő kkv-k számára az Ipar 4.0-ban rejlő lehetőségeket. A Középvállalati Fejlesztési Program célja, hogy a HGC vállalkozások a fejélesztési lehetőségeiken túl megismerkedhessenek a számukra releváns technológiai jövőképpel, s elhelyezhessék cégüket ezen a térképen.

„Nyertesek” és „vesztesek”

Érettségi modell

A kiváló teljesítmény nem valósítható meg egy faktor kiemelt sikerességével, ehhez több tényező ideális együttműködése szükséges. Az Ipar 4.0 érettségi szintjének meghatározásában a kis- és közepes vállalkozások olyan tényezőit vizsgálják, amik befolyásolják működésük sikerességét, mint a hardverháttér, a minőség, az ellátási lánc, a karbantartás, az infrastruktúra és a logisztika. E paraméterek alapján egyrészt a vállalkozások önértékelést végeznek, de a szolgáltató is értékeli a cégeket, hangzott el Koltai Zoltán, az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. projektvezetőjének előadásában. Az így kapott eredmény alapján a vállalatot besorolják a négy érettségi szint egyikébe.

Mi is az Ipar 4.0?

Az Ipar 4.0 a termelési folyamatok szervezését írja le, ami keretében az eszközök önállóan kommunikálnak egymással az értéklánc mentén. Ezáltal létrehozzák a jövő „okos” gyárát, amelyben a számítógép vezérelt rendszerek nyomon követik a fizikai folyamatokat, létrehozzák a fizikai valóság virtuális mását, valamint önszervező mechanizmusok alapján döntéseket hoznak. Az Ipar 4.0 tehát az ipar digitális transzformációja, ami szükséges ahhoz, hogy a jövőben a vállalkozások versenyképesek („nyertesek”) lehessenek.

Az Ipar 4.0 minden kontinensre, országra és régióra kifejti a hatását. Hazánkban a kormányzati szektor olyan gyakorlati tapasztalatokat biztosító, s a változást elősegítő programokat indított, mint például a Mintagyárak projekt is.

A digitális transzformációra jellemző az exponenciális sebesség, az új cégkultúra, illetve az is, hogy minden iparág érintett benne.

Az ipar digitális transzformációjában rejlő lehetőségek és veszélyek

Az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó különböző támogató projektek a vállalkozások növekedésének egyik fő motorjává válhat, ami által új technológiák, megoldások és okos termékek vihetők a rendszerbe. Mindezzel új lehetőségek aknázhatók ki, s új szolgáltatások és termékek jelenhetnek meg.

Az Ipar 4.0 legfőbb veszélye abban rejlik, ha a vállalkozás későn reagál, vagy kimarad belőle. Ezáltal a cég számára beszűkülnek a piaci lehetőségek, s csökken a versenyképessége is. Az is kockázatot jelent, ha a fejlesztés során a digitális eszközök közül mindössze egy faktorra koncentrál a vállalat, mert akkor nem aknázhatja ki a teljes potenciált.

A konferencián megjelent vállalkozók a jól szemléltetett és gyakorlatias előadások által jobban megismerhették az Ipar 4.0-ban rejlő lehetőségeket, s bizonyára bátrabban kezdenek az ipar digitális transzformációjába, hogy vállalatuk még nyereségesebbé válhasson.