fbpx

Ezzel az applikációval sokat tehetünk a környezetvédelemért

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 09.

A karantén idején sem pihennek a PET Kalózok: immár magyar nyelvre is  lefordították a TrashOut-ot, a világ legelterjedtebb illegális hulladéklerakókat feltérképező applikációját.

A TrashOut világszerte népszerű azok körében, akik számára fontos környezetünk védelme. Az okostelefonos alkalmazással lefényképezhetjük a felfedezett hulladékkupacot, megjelölhetjük a hulladék lelőhelyét és méretét. Emellett regisztrálhatjuk is, hogy milyen jellegű hulladékról van szó, és bejelentést is tehetünk.

Példamutató felhasználóként magunk is megtisztíthatjuk a területet: az app segítséget nyújt az akció szervezéséhez, és tudatja a közösséggel, ha sikerrel jártunk. A TrashOut alkalmazást a világ több mint 100 országában már több mint százezren használják, olvasható a recity.hu oldalon. A magyar verzió elkészítésére a Nemzetközi Beruházási Bank által támogatott Tiszta Víz, Boldog Tisza program keretében került sor. A Tiszai PET Kupa önkéntesei a tél folyamán több száz folyamkilométeren mérték fel a szennyezés mértéket.

A folyamatosan növekvő adatbázis vizualizációjában, önkéntes munka keretében a PET Kupa informatikai partnere és fő támogatója, a Konasoft segít. A Tiszta Tisza Térkép és a hozzá kapcsolódó tudástár hamarosan működésbe lép. Addig is a PET Kalózok a szennyezés gócpontjainak felmérésébe szeretnék bevonni a lakosságot: arra buzdítanak mindenkit, hogy minél többen töltsék le a magyar nyelvű, ingyenes applikációt és regisztrálják, ha illegális hulladékkal találkoznak a folyók partján vagy árterében.

Alkalmazás letöltések, frissítések: https://petkupa.hu/hu_HU/magyar-nyelvu-trashout