Biotermékek környezetbarát csomagolásban

Írta: Szerkesztőség - 2019 május 18.

Trend a vegetáriánus/vegan táplálkozás, keresettek a proteintermékek, a kényelmi szempont biotermékeknél is fontos.

Biofach és Vivaness 2019 Nürnberg: nemrég zárta kapuit a bioélelmiszerek és natúrkozmetikumok szakvására 51 ezer látogatóval és több mint 3200 kiállítóval. A látogatók megismerkedhettek a bio trendekkel a világ minden tájáról.

A vegán táplálkozásban klasszikusnak számító szója kiegészül kesudió-, mandula-, borsótermékekkel. Népszerű a protein szelet, de a protein megjelenik olaj, felvágott vagy shake formában is. Nem hiányoznak a glutén- és laktózmentes valamint a nyers termékek sem. Bio termékek csomagolásánál a környezeti szempontok fokozottan számítanak, a termék csomagolásának is sugallni kell a prémium minőséget, amelynél alap a csekély környezeti terhelés. A bio fogyasztók nagy figyelmet fordítanak a csomagolásra, értékelik az innovatív termékeket, de tudnak azonosulni a „Zero Waste” koncepcióval is, vagyis a csomagolatlan termékeket is szívesen fogadják.

A Fast Food fogalma Fast Good-ra változott, vagyis az ételnek nemcsak gyorsan elkészíthetőnek kell lennie, hanem jónak is. A piac kicsi szereplői már nagyon ügyelnek a minőségre, figyelembe veszik a helyi adottságokat, szokásokat, a bio minőség mellett a hand made is nagy érték. A csomagolásoknak újrahasználhatónak, reciklálhatónak vagy biológiailag lebomlónak kell lenni, hiszen a termék összességében csak akkor lehet jó, ha a környezetnek is jó.

Csomagolási újdonság

Famentes kartoncsomagolás

A Greenbox Biomatic fenntartható, famentes kartoncsomagolásait cukornád hulladékból készítették, 100%-ban lebomló, jól nyomtatható, hideg és meleg ételekhez ajánlják. Tapintásra nehéz megkülönböztetni a fából készült termékektől.

Fehér nedves ragasztószalag

A higiéniára érzékeny bio és natúr termékekhez gyakran használnak fehér gyűjtőkartont és fehér papír ragasztószalagot. A fenntartható erdőgazdálkodásból származó papírhordozóhoz burgonyakeményítő alapú bioenyvet használnak. A termék minden egyéb adalék nélkül készül. A Schümann fehér ragasztószalagja funkcionálisan ugyanúgy teljesít, mint a barna ragasztószalag, pormentesen zár, és nem lehet nyomtalanul felnyitni a leragasztott dobozt, vagyis lopás elleni védelemre is kiválóan alkalmas. Nyomtatáshoz környezetbarát, vízoldható festéket használnak.

Viaszpapír

A Compostella a viaszpapírját élelmiszerek – főleg húsfélék – csomagolására ajánlja. Az eddigi húscsomagoló fóliákon volt egy műanyag, zsírálló és víztaszító réteg. A fehérítetlen viaszpapír komposztálható, semmilyen vegyszeradalékot nem tartalmaz, mindkét oldalán van egy vékony viaszbevonat, amely megújuló nyersanyagforrásból, karnauba pálma leveleiből származik.

Made for Recycling

A Bio-Zentrale Naturprodukte bioélelmiszerek gyártójának a Biofach kiállításon adták át az Interseroh „made for recycling” tanúsítványát. A cég „a természet ereje” stratégiáját a csomagolással is szeretné támogatni. Így a környezetterhelés csökkentése érdekében csak a minimálisan szükséges csomagolást alkalmazzák. A csomagolás, amennyire lehetséges, természetes anyagból készül, és csakis egynemű csomagolóanyagot használnak. A gyűjtőcsomagolások pedig fűkartonból készülnek.

Biotészta

Az Alb-Gold Teigwaren 7 féle biotésztát kínál papírtasakban. A környezetbarát és fenntartható kereskedelmi stratégiának a része a fenntartható csomagolás. A papír ellenőrzött skandináv erdőgazdálkodásból származik, vizes bázisú, környezetbarát nyomdafestékkel nyomtatva.

Biotej

A Molkerei Berchtesgadener Land laktózmentes 1,5 és 3,5% zsírtartalmú friss bio alpesi tejet csomagolt biobázisú italoskartonba, biztosítva ezzel a termék hosszabb eltarthatóságát. A Tetra Edge csomagolás 90%-a karton alapú FSC tanúsítású, a kartonon lévő biobevonat cukornádalapú bioműanyag.

Biofogkefe

A Yaweco cserélhető fejű fogkeféjének több mint 60%-a cukornád bázisú biopolimer, ásványi töltőanyagokkal, természetes viaszokkal, biológiailag lebomló adalékokkal. A fogkefe sörtéje poliamidból készül, ásványolaj helyett ricinusolajból származó nyersanyagból. A nyél PP-ből és TPE termoplasztikus elasztomerből készül, és többször felhasználható, mivel ehhez nem találtak alternatív anyagot. A blisztercsomagolás papírból és bioműanyagból áll. A kartonrész több mint 90%-a reciklált anyag, a bioműanyag politejsav PLA, amely biológiailag lebomló.

Kiss Rozália