fbpx

Szintet lépve!

Írta: Kristóf Imre - 2019 május 21.

Az általános célú, mégis sokoldalú frekvenciaváltó energiamegtakarítás mellett nyújt maximális teljesítményt

Az Omron bemutatja nagy teljesítményű frekvenciaváltóinak új sorozatát, amelyek a rendszerintegrátorok, a gépgyártók és a termelő vállalatok folyamatosan változó igényeit szolgálják ki. Az RX2 sorozat egyszerűn személyre szabható megoldás, amely biztosítja a munkafolyamat termelékenységét, minőségét és megbízhatóságát. A frekvenciaváltók olyan alkalmazásokhoz készültek, mint például a töltésvezérlés, a présmunka és a feszültségszabályozás, állandó mágneses (PM) motorok és indukciós motorok számára.

Mivel az EU nagyvállalatai folyamatosan kutatják az energiafogyasztás csökkentésének lehetőségeit, ezért a lehetséges fejlesztések érdekében fontos a termelési folyamat minden elemének és lépésének vizsgálata. Az Omron erre az igényre ad választ innovatív automatizált megoldásaival, amelyek támogatják a vállalatokat és a kormányokat a kitűzött energiahatékonysági célok elérésében.

A frekvenciaváltókat a váltakozó áramú motorok áramellátási frekvenciájának szabályozására használják a motorok forgási sebességének és gyorsulásának beállítására, az adott alkalmazás követelményeitől függően. Ugyanakkor az inverterek segíthetnek abban is, hogy a folyamatok a lehető leggazdaságosabb módon menjenek végbe.

Továbbfejlesztett hagyományok és egyszerű csere

Az új RX2 sorozat auto-tuning funkciója maximalizálja a PM motor teljesítményét, ami viszont energiamegtakarítást eredményez. A korábbi RX sorozat kettős besorolása – amely magában foglalta a normál (ND) és a nagy teherbírású (HD) besorolásokat is -, most hármas besorolást kap. Ez lehetővé teszi, hogy egyetlen invertert használjunk a motoros alkalmazások széles skálájához, minimálisra csökkentve a lábnyomot és maximalizálva a teljesítményt.

Az RX2 sorozat szerelési méretei megegyeznek az előző RX modellével, így könnyen cserélhető a már meglévő vezérlőszekrényekben és a szerelési pontokon, ráadásul a meglévő CX-Drive szoftver is használható. Az előző modellekben használt szoftverrel, paraméterbeállításokkal és programokkal könnyen áttelepíthető az új RX2 frekvenciaváltókra.

A beépített zajszűrőnek köszönhetően – amely megfelel az európai EMC irányelvnek (a C3, második környezetvédelmi kategóriára vonatkozó IEC61800-3 és az UL áramátalakító berendezésekre vonatkozó UL61800-5-1 szabványoknak is) – a felhasználóknak nincs szükségük külső kiegészítő hardverre, így elkerülhetők a további kiadások.

Optimalizált költségek, biztonság és csatlakoztathatóság

A nagy motorvezérlési sebességet igénylő daruvezérlés, feszültségszabályozás és más magas jelfeldolgozási igényű folyamatok PLC nélkül konfigurálhatók, így a költségek optimalizálhatók. Az RX2 sorozat integrált biztonsági (STO, Safe Torque Off) leállítás alapfunkcióval is rendelkezik, így megfelel a legmagasabb gépbiztonsági igényeknek is. Az RX2 az IEC 61800-5-2:2016 STO SIL3 ISO 13849-1:2015 4. kat. PLe biztonsági tanúsításokkal rendelkezik. Az RX2 frekvenciaváltók csatlakoztathatók az Omron NX és NJ gépautomatizálási vezérlőhöz a fejlesztés és a termelékenység növelése érdekében (hamarosan elérhető lesz az EtherCAT opció).

„Az új RX2 termékcsalád kiváló teljesítményt nyújt. Célunk, hogy a piac egyre növekvő energiahatékonysági elvárásaihoz igazodva folyamatosan fejlesszük frekvenciaváltóinkat” – mondta Alberto Fuentes, az európai Frekvenciaváltó Üzletág termék- és marketingmenedzsere. „Fontos továbbá, hogy meglévő ügyfeleink is könnyen válthatnak az új RX2 típusokra, amelyek még az előző RX modelleknél is intuitívabban kezelhetőek és gyorsabban beállíthatóak.”

További információért látogasson el az OMRON weboldalára: http://www.omron.com/