fbpx

Komplett intralogisztikai portfólió a Siemenstől

Írta: Szerkesztőség - 2019 február 28.

A Siemens mindig is nagy hangsúlyt fordított az iparban megtalálható technológiák és átfogó megoldások fejlesztésére, így sok területen komplett portfólióval büszkélkedhet mind szoftveres mind hardveres oldalon.

Az intralogisztikai feladatok automatizálásának szerepe napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap, már a hazai kis- és középvállalatok részéről is igen nagy érdeklődés mutatkozik az automata megoldások iránt. A munkaerőhiány is erős befolyást gyakorol, de legfőképpen a gépek gyorsasága, precizitása és gyors megtérülési ideje lehet vonzó. A Siemens-nek kiemelt terület a logisztika. Előtérbe kerül az automatizálás, a költséghatékonyság, melyek a végfelhasználók és a logisztikai raktárrendszereket kínáló cégek számára erőforrás- megtakarítással járnak, és növelhetik a rendelkezésre állást.

 

Legyen szó anyagmozgatásról, kommunikációról vagy azonosításról, a Siemens portfóliója minden olyan komponenst tartalmaz, amely a logisztika területén használatos berendezések villamos komponenseit alkotják. A magyarországi műszaki támogatás természetesen része a csomagnak, így bármilyen kérdés vagy probléma esetén a specialisták rendelkezésre állnak.

A megfelelő komponensek kiválasztását különböző konfigurátorok segítik, amellyel az adott alkalmazáshoz legjobban illeszkedő eszközöket lehet specifikálni. Az ingyenesen letölthető ’Sizer’ szoftver lehetővé teszi, hogy a mechanikai adatokból kiindulva a mozgásprofi l meghatározásával alkalmazásspecifikus hajtásrendszert méretezzünk a komplett rendszerhez szükséges összes kiegészítővel együtt.

Csökkenő költségek, növelt hatékonyság

Sok vállalatnak komoly gondot okoz a növekvő igényeknek való megfelelés és a raktárak hatékonyságának megfelelő szinten tartása. A modernizáció során elsődleges szempontok az optimális helykihasználtság, strukturáltság, a ki- és betárazási sebesség, valamint a biztonság. Az automata raktárak erre mind megoldást nyújtanak, hiszen a felrakó gépeknek minimális helyre van szükségük, így a sűrűbb állványrendszerek által optimalizálható a helykihasználtság. A sebesség, a pontosság és a biztonság szintén olyan szempontok, amik az automata megoldásokra való növekvő igényeket igazolják. A vállalatirányítási rendszerbe való integrálás általában nem jelent gondot, így az adminisztrációs feladatok és a hibalehetőségek is csökkenthetők.

 

Energiahatékony hajtásrendszer

Az anyagmozgató berendezések működése során gyakori a hirtelen indulás és megállás. Ez energetikai szempontból nagy veszteségeket eredményezhet, ha nem megfelelő technológiát alkalmazunk. A Siemens moduláris felépítésű S120 hajtásrendszere lehetővé teszi, hogy az egyes tengelyek a többi tengely által termelt energiát felhasználhassák, vagy a hálózatba visszatáplálják. Ez hosszú távon jelentős megtakarításokat eredményez és a hálózat szempontjából is ideális.

 

A tömegek süllyesztése és lassítása során a motorok generátoros üzemben működnek, ami inverter oldalon többletteljesítményt jelent. Ezt a többletteljesítményt az alkalmazott rendszertől függően akár el is tárolhatjuk és a dinamikus gyorsításoknál felhasználhatjuk.

Dinamikai optimalizáció [Vib-X]

 

A nagy sebességgel közlekedő automata felrakógépek meghajtása általában alulról történik, ezért az oszlop tehetetlensége miatt megálláskor rezonancia léphet fel. A rezonancia rontja a pontosságot és növeli a pozícióra beállás idejét. A Siemens által kifejlesztett Vib-X (Vibration Extinction) funkcióval a dinamikus indítások és megállások úgy optimalizálhatók, hogy a felrakógép függőleges tengelyének belengését a lehető legnagyobb mértékben csökkentse. A funkció használatával akár 15%-al növelhető a rendszer hatékonysága. A rezonancia és lüktetésmentes üzem a meckanikai alkatrészek és kötőelemek élettartamának is kedvez, ezért hosszútávon a karbantartási igények is csökkenthetők.

A precíz szabályozhatóságról és a dinamikus üzemről a Simotics S-1FG1 hajtóműves szervomotorok gondoskodnak, amelyek teljes mértékben kompatibilisek a korábban említett moduláris S120 hajtásrendszerrel. Az elektronikus adattáblának köszönhetően a motorok illesztése „Plug and Play”, nem igényel további paraméterezést.

Minden komponens beüzemelése és programozása egy közös felületen, a TIA Portal keretszoftverben végrehajtható, amely gyors és egyszerű integrációt tesz lehetővé az érintő kijelzők programját és a Safety funkciók beállítását is beleértve.

Együttműködés a Log-X Systems Kft.-vel

A Siemens közel másfél évtizede áll szakmai- és munkakapcsolatban Nagy Attilával, a Log-X tulajdonosával. A Log-X Systems rendszerének lényege, hogy a raktárépületben elhelyezett gépsor teljesen automatikusan válogatja össze és készíti elő a kezelő számára a megrendelt termék állományt. A rendszer vezérlő és meghajtó elemei kizárólag Siemens eszközökből állnak. Pár hete mutattuk be először az új automata raktárrendszert Stuttgart-ban a Logimat kiállításon, ahol a Siemens is képviseltette magát. Összességében elmondható, hogy nagy az érdeklődés a termék iránt és nagy lehetőséget látunk az együttműködésben.

 

Nagy Attila: – A teljes gép, berendezés mechanikai tervezését a Siemens Solid Edge rendszerének segítségével készítettük. A folyamatok optimalizálására a Teamcenter szoftvert használtuk. Hardver oldalról az automata raktárrendszer teljes vezérlési és hajtásrendszerét, és a kapcsolástechnikai elemeket is a Siemens szállítja a LOG-X számára, ezzel biztosítva a könnyű integrálhatóságot és a német minőséget.

A moduláris felépítés és a standardizált alkatrészek könnyen konfigurálható, egyszerű rendszert képeznek, melynek tervezési, szállítási és installálási ideje töredéke más hasonló rendszerekének.

Az új projekt kapcsán rengeteg segítséget és támogatást kaptunk a Siemens-től a tervezési fázistól a műszaki kérdések megválaszolásán át a beüzemelésig.

Rendszeres konzultációkat, meetingeket szerveztünk, és együtt ötleteltünk a lehetséges megoldásokról. Nem véletlen, hogy lehetőség szerint csak a Siemens termékeit használjuk, hiszen nemcsak a termékek minősége kiváló, de a valódi hozzáadott érték az a támogatás, ami mögötte van.

Boros Péter
[email protected]