fbpx

„Digitális csomagolás” leplezte le az évezredes titkot

Írta: Kohout Zoltán - 2022 január 09.

A hatezer éves egyiptomi civilizáció ma is ámulatba ejti a laikusokat és történészeket, régészeket egyaránt. Nemcsak a titokzatos szépség atmoszférája bűvöli el az embert, hanem a technikai megoldások is a piramisépítéstől a bebalzsamozott testek időtlenségével.

 

szarkofág, emberi csontváz
Fotó: frontiersin.org

 

CT-vel 3500 éves távolba is ellátni

Ma már szerencsére ez utóbbit tiszteletben tartva nagy óvatossággal kezelik a múlt relikviáit – például a kivételesen épen fennmaradt I. Amenhotep múmiáját, amit csak most, a CT-technológia birtokában tudtak „felnyitni”. I. Amenhotep, a hükszoszokat kiűző Jahmesz fia nagyjából az i. e. 16. század első negyedében uralkodott. A NewScientist szerint Amenhotep múmiája az egyike azon királyi múmiáknak, melyeket még nem bontottak ki – a gyerekként a trónra kerül fáraó holtteste zavartalanul pihen szinte kifogástalan állapotú pólyáiban, arca előtt egy díszes maszkkal a szarkofágjában.

 

Lenyűgöző épségben megmaradt

A fáraó múmiája olyan épen maradt fenn, hogy azt még az ilyen szempontból kevésbé szentimentális 19. századi felfedezők sem bolygatták meg. A mostani CT vizsgálat több száz nagy felbontású felvételt készített, amelyekkel már az egykori uralkodó csontváza és lágy szövetei is tanulmányozhatóak. Nemcsak az derült ki, hogy a fáraó 35 évesen hunyt el és 168,5 cm magas volt. Arra is fény derült, hogy

a fáraót újrabalzsamozták 300 évvel azután, hogy eltemették. Ennek köszönhető az is, hogy a fiatal fáraó múmiája ilyen lenyűgöző épségben maradt fenn.

 

forrás: raketa.hu