fbpx

Balkáni vonal: a vasúti versenyképesség romlásától tartanak

Írta: Kohout Zoltán - 2022 január 08.

Februárban indul az egyik legjelentősebb és legdrágább hazai vasútfejlesztési beruházás, a Budapest-Belgrád vonal bővítéses korszerűsítése. A februárban induló kivitelezés a balkáni útvonalon a versenyképesség romlásával járhat majd – írja a Magyar Vasút.

 

vasút, szerelvény,
Gyorsabban haladhatnak a ma szinte az egész vonalon lassújelekkel találkozó szerelvények (Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

 

Kezdődik a BuBe-vasútvonal kizárása

A vágányzárakkal összefüggésben a Budapest–Belgrád vasútvonal magyar szakaszának február 1-jén kezdődő többéves kizárása kapott nagyobb hangsúlyt. A vasútvállalatok részben azt kérték, hogy a kerülő útvonalakat jelöljék ki, és azokat folyamatosan biztosítsák, másrészt a többletköltségek finanszírozásából a MÁV is vállaljon szerepet. Az állami vasúttársaságot azonban a jó előre meghirdetett vágányzárak esetében nem terheli kárenyhítési kötelesség, ezzel most sem kívánnak élni, de a kerülő útvonalakat kijelölik. Így a vasúti versenyképesség várhatóan (átmenetileg?) jelentősen romlik majd a balkáni útvonalon – írja a Magyar Vasút szakmai folyóirat a 2022/2023-as  Hálózati Üzletszabályzattal kapcsolatos észrevételek összegzéséről szóló tudósításában.

 

ünnepélyes alapkőletétel Kiskunhalason
Az ünnepélyes alapkőletétel Kiskunhalason, 2021 októberében (Fotó: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság)

 

160-nal mehet majd a teherszállítás is

Mint ismert, a Soroksár és Kelebia országhatár közötti vasúti korszerűsítés finanszírozását biztosító támogatási szerződést 2020 tavaszán kötötte meg a MÁV és az állam, és tavaly októberben történt meg az alapkőletétel Kiskunhalason. A beruházásnak 2025-re kell elkészülnie. A vasútvonal az építés és kétvágányúsítás után mind az utasok, mind pedig az áruszállítás számára versenyképes szolgáltatást nyújt majd. A mostani 10-20-60-80 helyett 160 km/óra lesz az engedélyezett sebesség, és csaknem 190 ezer négyzetméter zajvédő fal épül. A teherszállítás számára az új pálya lehetővé teszi majd a 225 kN tengelyterhelést és az állomásokon a tehervonati fogadóvágányok 740 méter hosszú vonatok közlekedtetésére lesznek alkalmasak.