fbpx

Merre tart a szakmánk?

Írta: Transpack-2023/I. lapszám cikke - 2023 március 04.

Egy logisztikus munkájával kapcsolatban sokaknak elsődlegesen a problémamegoldó képesség, a szervezőkészség, a gyors reagálóképesség, a megoldásokban való gondolkozás képessége jut eszükbe. A logisztika napjaink egyik legmeghatározóbb gazdasági ágazatává nőtte ki magát, hazánkban is évről évre tapasztalható a szektor folyamatos térnyerése: egyrészt az új, külföldről jött óriáscégek Magyarországra érkezésével, valamint a már jelenlévő szereplők további bővülésével. És a szakma egyre több képzett, tapasztalt szakembert kíván.

értekezlet

A csomagszortírozáson túl

A logisztika napjainkban olyan összetett tudományt jelent, amely már nem csupán csomagszortírozást jelent, hanem egy olyan „világot”, amelyben a digitalizáció adta lehetőségeket kihasználva világszerte óriási mennyiségű árukészlet kerül kezelésre, mozgatásra, kézbesítésre. Távolságokat áthidalva, szinte hihetetlen gyorsasággal jutnak el a világ egyik részéből a másikba pontos mennyiségben a megrendelt áruk – mindez szakemberek, logisztikusok jóvoltából.

Milyen készségekkel rendelkezik egy logisztikus?

A logisztikus szakma a mai felgyorsult világunkban rendkívül fontos, egyben keresett foglalkozás Magyarországon és világszerte. Egy logisztikai szakember klasszikus feladatai közé tartozik a termékek beszállíttatása a gyártótól egyenesen a kereskedelmi vállalathoz, illetve a termékek továbbszállíttatása a kereskedelmi cégtől a vevők részére. A logisztikus mintegy komplex koordinátori szerepet betöltő szakemberként aktívan részt vesz az üzletfelek életében, kommunikációja és irányítása kiterjed a gyártó- és termelőegységekre, valamint a terméket fogadó intézményekre. Az áru mozgása során egyszerre irányít, ellenőriz és dokumentál, kapcsolatot tart, problémát old meg, szervez és irányít.

A logisztikus – a szakmaismertető leírások szerint – ismeri munkahelyének és feladatkörének helyét az ellátási láncban. Képes a feladatok megoldására, ismeri a beszerzési folyamatok követelményeit, körülményeit és lehetőségeit, valamint a vállalat működésével kapcsolatos szükségleteket és az adatok gyűjtésének módját. Ismeri továbbá a működési területének beszerzési forrásait, lehetőségeit, a beszállítók költségarányok alapján végzett értékelésének módszereit. A logisztikus alkalmazza a gyártás vagy beszerzés gazdaságossági összehasonlításának módszereit. Tudása kiterjed a kiszállítás közúti, vasúti, folyami, tengeri és légi módozatainak jellemzőire és azok követelményeire, az elosztási logisztika elméletére. És gondot fordít az áruelosztási körjárat legrövidebb útvonalának meghatározásához szükséges módszerek megismerésére – és ez a teljesség igénye nélküli felsorolás.

nő

A szakmai ismeretekgyakorlatban való alkalmazása

Egy logisztikus a mindennapi munkája során tevékenyen részt vesz a logisztikai folyamatokban, alkalmazza az ellátási lánc összes szintjén a logisztikai szolgáltatások működéséhez szükséges műveleteket és számításokat, képes kapcsolatot tartani a beszállítókkal, az általuk nyújtott beszállítási szolgáltatásokat értékeli, amelyek alapján megrendeli a szükséges terméket, szolgáltatást. A termelési logisztika területén képes biztosítani a termelési folyamatok részére szükséges anyagot vagy szolgáltatást. A készletezési logisztika területén ismeri a raktári folyamatokat, részt vesz azok működtetésében, együttműködik a raktárirányítás vezetésével. Az elosztási logisztika területén ismeri a kiszállítási módozatokat, együttműködik a csomagolási és a kiszállítási tevékenység irányítóival. Ismeri a „visszutas” logisztikához kapcsolódó feladatokat, továbbá az adott vállalat minőségirányítási rendszerében előírtakat a saját területén hatékonyan alkalmazza.

Bővülő képzési lehetőségek

A szakma iránt érdeklődők számára egyik lehetőségként rendelkezésre áll a logisztikai technikus képzés, amely 10 hónap időtartamú, felnőttképzési rendszerben végezhető el. A logisztikai technikus (logisztika és szállítmányozás szakirányban) feladata, hogy összehangolja, megtervezze, lebonyolítsa és ellenőrizze a szállítmányozás területén az árutovábbításhoz kapcsolódó fuvarozási, szállítmányozási és logisztikai tevékenységeket. A képzést követően a logisztika területén a termeléshez, értékesítéshez szükséges alapanyagok, alkatrészek és termékek beszerzését, készletezését és az elosztási folyamatok tervezését, végrehajtását és ellenőrzését végezheti. A raktározás területén elláthatja a be- és kitárolási munkafolyamatokat, az anyag átvételét és kiadását. Elvégezheti a komissiózás és az expediálás műveleteit. Szállítmányozás területén az árutovábbításhoz kapcsolódó fuvarozási, szállítmányozási és logisztikai tevékenységeket összehangolhatja, tervezheti, lebonyolíthatja, ellenőrizheti. Munkája során kapcsolatot tart a partnerekkel, ügyfelekkel. Fuvarokmányokat állít ki, és megfelelő szervezéssel gazdaságos, biztonságos és gyors minőségi szolgáltatást nyújt. Másik lehetőségként említendő a kereskedelem és marketing szak választható logisztika szakiránnyal, mint 4 félév időtartamú, nappali rendszerű felsőoktatási szakképzés, amely számos hazai felsőoktatási intézmény kínálatában megtalálható. A végzett hallgatók képesek lesznek kkv-k és nagyvállalatok kereskedelmi logisztikai tevékenységének operatív feladatainak ellátására, vezetői döntések előkészítésére. A logisztikai szakirány moduljai között szerepel például a kereskedelmi logisztika, az e-kereskedelem és annak logisztikai aspektusai, az anyagáramlási folyamatok az ellátási láncban, a vállalkozás üzleti szimulációja – a teljesség igénye nélkül.

További lehetőség a 2 félév időtartamú felsőfokú logisztikai menedzser képzés. A szak lehetővé teszi, hogy a végzett logisztikai menedzser a gazdasági élet különböző területén az egyes gazdasági szervezetekben logisztikai tervezési, szervezési, irányítási, ellenőrzési feladatokat lásson el, és aktív résztvevőként közreműködjön a vállalaton belüli, valamint a vállalat és a beszerzés/értékesítés piacai közötti integrált anyag- (áru-) és információáramlás szervezésében. Továbbá kapcsolatot tartson más vállalati funkciókkal, közreműködjön a vállalati stratégia elkészítésében, információkat biztosítson a vezetőidöntésekhez.

nő

A szakma nőiesedése

Mivel a logisztika a nemzetgazdaság minden területén fontos szerepet játszik, és hatékony működése elengedhetetlen a versenyképesség javításában, a termelés volumenének emelésében, továbbá a kereskedelem gyors és pontos lebonyolításában fontos a szakemberek jelenléte és az utánpótlás biztosítása. A Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) adatközlése szerint egyre több nő érdeklődik a szakma iránt: a 2022 márciusi jelentések értelmében évente több száz felsőfokú logisztikai menedzsert képez az Egyesület. A tanfolyam női jelentkezőinek aránya 40 százalék körüli. Napjainkban egyre inkább megdönteni látszódik az a felfogás, miszerint a logisztika nem tartozik a nőies szakmák közé.

Slabéczi Ivett