fbpx

Késésben az ipari park fejlesztés, hiánycikk a telek

Írta: Transpack-2022/I. lapszám cikke - 2022 április 16.

Néhány éve már élénkült, de a pandémia idején úgyszólván berobbant a fejlesztők és bérlők részéről a kereslet az ipari ingatlanok piacán. Emiatt gyorsan hiánycikké váltak az eladó fejlesztési telkek.

ipari park

Ma már szinte lehetetlen megvásárolható területet találni a forgalmas autópályák, különösen az M0-s körgyűrű mentén – mondta nemrég a VG-nek  Hunyadi Zsuzsanna, a Prologis Magyarország illetékes vezetője. Az ipari ingatlanok piacán a fejlesztési területek kínálata éppen hogy képes lépést tartani a megnövekedett kereslettel, a fejlesztők mintegy kétéves késésben vannak a kínálat optimalizációjával. A területek átminősítése és a leendő bérlők tevékenységéhez alkalmas infrastruktúra és közművesítés kiépítése hosszadalmas, másfél-kétéves folyamat. Gőzerővel folynak az engedélyeztetések, de fejlesztési telek, mint késztermék még alig van a piacon.

A bérleti díjak időközben elérték azt a szintet, amennyiért a befektetők szívesen megmozdulnak. Néhány éve még 3 euró alatt is lehetett hosszú távra A kategóriás raktárterületet bérelni, ma már a 4,5-4,6 eurós, az új épületek esetében pedig a 4,8 eurós négyzetméterenkénti havi bérleti díj jellemző. A bérleti díjakat az építési telek, az építőanyag, az energia és a munkaerő drágulása tovább hajtja majd, ezért is akarnak mielőbb szerződni a bérlők. Közben azonban lassítja a kivitelezéseket az építőipari kapacitások szűkössége és egyes alapanyagok hosszú szállítási ideje, ezért a korábban hat-kilenc hónapig tartó munkák most 10-12 hónapig tartanak.