Mesterséges intelligencia központot nyit a Bosch

Írta: Csomor Zsolt - 2019 július 24.

A Bosch bővíti tevékenységét a mesterséges intelligencia kutatásának terén: a technológiák és szolgáltatások szállítója Tübingenben, a német Cyber Valley régiójában megközelítőleg 35 millió eurót fektet be az új „Bosch AI Campus” létrehozásába.


Forrás: Bosch

A Bosch jelenleg tárgyal Tübingen városával a campus felépítésére szolgáló mintegy 12 000 négyzetméternyi terület megvásárlásáról. Az új kutatási komplexumba – amelyben megközelítőleg 700 szakértő foglalkozik majd alkalmazott mesterséges intelligenciával – 2022 végén költözik a vállalat. A Bosch célja, hogy a globális vezetők közé tartozzon az ipari AI-kutatás területén, mondta a Bosch digitális és technológiai igazgatója, az igazgatótanács tagja, Dr. Michael Bolle. Az új Bosch AI Campus egy lépéssel közelebb visz minket e cél eléréséhez.

A tübingeni Bosch AI Campus az intelligens rendszerekkel foglalkozó Max Planck Intézet, valamint a Tübingeni Egyetem AI-kutatási épületének közelében helyezkedik majd el. A laborok és irodák mellett az intézet startupok és külső AIkutatási csoportok számára is biztosít helyet. Az új épületben a Bosch Center for Artificial Intelligence (BCAI) szakértői dolgoznak majd együtt különböző projekteken más Bosch részlegeken és startupoknál dolgozó szakértőkkel. A campus felépítése nagymértékben elősegíti majd az ötletek áramlását, olvasható a Bosch közleményében.

A Bosch a 2016-ban létesült Cyber Valley egyik alapító tagja. A közös kutatás az ipar, az akadémiai élet és a politika képviselői számára teremt lehetőséget a német Baden-Württemberg tartományban zajló AI-kutatások fejlesztéséhez. A cél, hogy a kutatási eredményekből rövid idő alatt ipari alkalmazások születhessenek.

A Bosch a biztonságos, robusztus és az úgynevezett Explainable (XAI) mesterséges intelligencia terén folytat kutatásokat. A vállalat jelenleg is támogatja ezeket a kutatásokat és a hozzá tartozó oktatást a Tübingeni Egyetemen, ahol elsősorban az iparági alkalmazásra való felkészítés során felmerülő problémákat vizsgálják. Ennek egy példája a prediktív diagnosztika, amely a gépek meghibásodásának előrejelzését a hiba tényleges bekövetkezése előtt végzi el. A jól időzített karbantartással megelőzhetők az elhúzódó gépleállások.