fbpx

Portál segíti a tehergépkocsi-vezetőket Csehországban

Írta: Csomor Zsolt - 2019 július 24.

A növekvő tranzitforgalom miatt Csehországon keresztül az ottani szállítmányozói szövetség a CESMAD, a Cseh Biztosítók Irodája (Česká Kancelář Pojistitelů – ČKP) támogatásával speciális portált hoztak létre információval az útviszonyokról és a teherforgalomról.

A CESMAD információja szerint a cseh utakon évről évre nő az országon áthaladó teherautók száma, amelyek tranzitot végeznek Csehországban. Emiatt a politikusok az előírások szigorítását, valamint a szállítmányozóknak kedvezőtlen megoldásokat javasolnak. Az ötletek között szerepel például a közlekedési tilalmak bővítése, mint az előzési tilalom is, olvasható a trans.INFO oldalán.

A tilalmi bővítések elkerülése érdekében a CESMAD szervezet speciális kampányt készített elő, és információs portált hozott létre 7 nyelvi verzióban (magyar nyelven is). Az akció célja a tudás terjesztése a külföldi járművezetők között a cseh előírásokkal, forgalomkorlátozásokkal és útviszonyokkal kapcsolatban.

A kezdeményezés keretében idén júniusban járművezetők ezrei kapták meg a „HIGWAYS UNDER CONSTRUCTION” szórólapot, amelyen többek között helyet kapott a nyári szezonban felújítás alatt álló autópályaszakaszok térkéke (csak kb. 40 szakasz csak a D1-es autópályán) is. Ezen felül az aktuális helyzetről a csehországi utakon a geoportal.rsd.cz címen találhatók információk.