fbpx

Hulladék: írd rá, hová dobjam!

Írta: Transpack-2022/III. lapszám cikke - 2022 július 16.

Sokszor nem az a baj a csomagolásokkal, hogy léteznek, hanem az, hogy nem tudjuk, hogyan kellene kezelnünk őket, miután szükségtelenné válnak – mondja Dörnyei Krisztina Rita.

A csomagolásmenedzsment egyik ismert hazai kutatója a Qubitnak adott interjújában beszámol róla, hogy fogyasztóként maga sem tudja, hogy a kezében tartott termék csomagolása újrahasznosítható-e egyáltalán, vagy a kommunális hulladéktárolóban van a helye.

Bár a csomagoláson lenne rá hely, a gyártóknak csak 3-5 százaléka tünteti fel, hogy a csomagolóanyagokat milyen módon lehet újrahasznosítani, gyűjthetők-e szelektíven, és ha igen, akkor melyik kukába kellene dobni őket. Ezért a legtöbb csomagolóanyag a kommunális hulladékok között végzi, pedig értékes másodlagos alapanyaggá válhatna a megfelelő újrahasznosítási láncban.

Mindez abból a kutatásból derül ki, amelyet Dörnyei végzett a COST (European Cooperation in Science and Technology) szervezettel közös projektje keretében. Munkacsoportjuk célja, hogy fenntarthatóbbá tegyék az élelmiszercsomagolásokat, és olyan alternatívákat javasoljanak a vállalatoknak, amikkel költséghatékonyan változtathatnak a csomagolási rutinjaikon. A felmérés célja az volt, hogy egy választott termékkategóriában megismerjék a csomagolástípusokat, illetve az azokon feltüntetett vagy épp hiányzó fenntarthatósági, környezetvédelemmel összefüggő jelöléseket.