fbpx

Manitou terepes targonca – ma sem döntenénk másként

Írta: Transpack-2022/IV. lapszám cikke - 2022 augusztus 05. -Hirdetés

Az EMEL Kft. három hektáros bajai telephelye mintegy elosztóközponként szolgál a cég számára, ahonnan országszerte szállítanak építőanyagot, vasszerkezeteket a projektjeikhez. Ehhez olyan megbízható targoncára volt szükségük, amely a homokban sem akad el, és stabilan szállítja még a nagy szerelvényeket egyenetlen területen is. Mindezt a Manitou terepes targoncában találták meg, amelyet az AXIÁL Kft. forgalmaz.

targonca, Szarvas Viktor
Szarvas Viktor, az EMEL Kft. telepvezetője

„Olyan terepes targoncát kerestünk, ami hatékonyan, biztonságosan dolgozik”

Mint oly sokan, az EMEL Kft. is a nagy hagyományokkal rendelkező, minőségéről jól ismert Manitou targoncát választotta a telepi anyagmozgatáshoz. Az építőipari generálkivitelezéssel foglalkozó vállalathoz azért látogattunk el, hogy beszámoljanak az MC25-4 típusú terepes targoncával kapcsolatos eddigi tapasztalataikról. Előtte viszont arra kértem Szarvas Viktor telepvezetőt, hogy mutassa be a cégüket.

– Az EMEL Kft. 1991-ben alapítása óta folyamatosan és dinamikusan fejlődik, mind nagyobb teret hódítva a hazai építőipari piacon. Ennek köszönhetően egyre több és nagyobb volumenű projektet vállalunk generálkivitelezőként az építőipar különböző területein. Országszerte és Németországban is vállalunk munkát, számos társasházat, szállodát, apartmanházat építettünk már. Partnereink között megtalálható az ALDI, LIDL és SPAR is, akik számára új áruházakat építünk, vagy a meglévőket alakítjuk át, és nem utolsó sorban az AXIÁL Kft. is rendszeres megrendelőnk közé tartozik, számos telephelyet építettünk már részükre.

Ez a bajai telephely mintegy áruelosztóként működik. A projektjeink egy részéhez innen szállítjuk az alapanyagot, továbbá a megmaradt építőanyagot, állványrendszereket, konténereket, felvonórendszereket is itt raktározzuk. A folyamatosan növekvő és bővülő projektek miatt döntöttünk úgy, hogy új – a meglévő kettő targoncánknál hatékonyabb – anyagmozgató eszközre ruházunk be. Olyan gépet kerestünk, ami magasra emel, négykerék-hajtású, és a nem betonozott területen is biztonsággal mozgatja az árut. Így esett a választásunk a terepes Manitou MC25-4 terepes targoncára, ami 2022 áprilisában érkezett a telephelyünkre.

Manitou – jól csengő márka a szegmensben

A hazai piacon más gyártó is kínál terepes targoncát. Miért esett a választásuk épp a Manitou anyagmozgatóra?

– Megnéztük, hogy milyen négykerék hajtású targonca érhető el még a hazai piacon. A választás során a terepi képesség mellett figyelembe vettük a megbízhatóságot és a szolgáltatási hátteret is. A Manitou jól csengő név, fogalom a szegmensében. Az MC25-4 ár-érték arányban verhetetlennek bizonyult, és a tudása is igen meggyőző volt, így nagy meggyőződéssel választottuk ezt a gépet.

Az AXIÁL Kft.-vel régi, jó kapcsolatban állunk, korábban már öt gépet vásároltunk tőlük. Tavaly pályázat keretében, csomagban vásároltuk ezt a terepes targoncát, amibe tartozott kettő Skyjack önjáró ollós emelő is. Ezzel még kedvezőbb árajánlatot kaptunk az AXIÁL Kft.-től. Úgy gondolom, mindezt más cég nem tudta volna biztosítani számunkra.

Biztonságos anyagmozgatás egyenetlen terepen is

Az eddigi tapasztalataik alapján hogyan értékelik a Manitou targoncát?

– A terepes targoncát napi szinten használjuk, ami eddig 150 üzemórát dolgozott. A 2,5 tonna maximális teherbírású targonca 4 méter magasra képes emelni. Gyakran rakodunk kamionról hosszú, nehéz vasszerkezeteket, de mozgattunk már 30×30 cm átmérőjű, 5 méter hosszú betonáthidalókat is. A Manitou terepes targonca ezeket is nagy biztonsággal emeli akár egészen magasra, és stabilan szállítja. Még a homokos vagy egyenetlen talajon sem billeg vagy inog. Úgy gondolom, ez köszönhető a targonca futóművének, a beépített rakománycsillapítójának, amelyek jól kiegyenlítik a terepegyenetlenséget, még a gödröknél is. Ez az opció elnyeli az oszlopon keletkező rezgéseket, ütéseket, így kímélve a targoncát.  A stabilitást fokozzák a széles, ballonos gumiköpenyek, így a betonról hirtelen homokos talajra zökkenéskor is stabil a rakomány. Természetesen azért óvatosan közlekedünk vele. Jóval szélesebb is a Manitou MC25-4 a korábbi targoncáinkhoz képest, az emelővillája is egészen szélesre állítható, ami szintén hozzájárul a biztonságos emeléshez, anyagmozgatáshoz. Kimondottan kezesnek mondható ez a targonca, és méretéhez, összkerékhajtásához képest igen fordulékony, öröm vele dolgozni.

Nagy magasságban is stabilan tartja még a nehéz rakományt is

Elégedettek a terepes Manitou fogyasztásával?

Megfelelőnek tartjuk a 2434 cm3-es, 50 lóerős dízelüzemű Kubota motor fogyasztása. A targonca terhelt menetsebessége 12 km/h, rakomány nélkül pedig 25 km/h-val közlekedhetünk vele, amivel szintén elégedettek vagyunk.

Könnyen kezelhető, hamar megszerethető munkaeszköz

A biztonságos anyagmozgatás milyen komforttal párosul?

– E tekintetben is büszkélkedhet a Manitou terepes targonca. A kabinja rendkívül komfortos, ergonomikus, a kezelőszervek kialakítása és elhelyezkedése tökéletes, a kollégák hamar megszokták. A kilátás a fülkéből a munkaterületre kiváló. Csak a villa takar ki minimális részt, de ez bármilyen hasonló targoncánál így van, megszokott, nem is oldható meg másként. Az MC25-4-es targoncánk félig nyitott fülkével épített, ajtó nélküli változat, ami számunkra tökéletesen megfelel. Igény szerint azonban rendelhető zárt fülkével, klímaberendezéssel is. A Manitou alapfelszereltségben is nyújtja mindazt, amire szükségünk van.

Ebben a fülkében az egész napos munka is kevésbé fárasztó

Egy joystickkarral irányítható, azon található az irányváltó gomb is, így egy kézzel kezelhető, nagyon kézre áll, hamar megszoktuk. A kezelő kényelmét fokozza a rugózott, kényelmes ülés is, ami még a terepen sem rázza a gépkezelőt.

Hogyan értékelik az AXIÁL Kft. szervizszolgáltatását?

– A Manitou targoncánk eddig nem hibásodott meg, és egyszer kellett csak szervizelni 100 üzemóránál, de a hosszú éves tapasztalatok alapján bátran mondhatom, hogy az AXIÁL Kft. szakemberei mindig rugalmasan, nagy szakértelemmel állnak a megoldandó feladatokhoz. Hatalmas mennyiségű alkatrészt tartanak raktárkészleten, de a rendelendők is gyorsan megérkeznek.

Összességében azt mondhatom, hogy az AXIÁL Kft. csapata korrekt, elégedettek vagyunk a forgalmazóval. Kiváló választásnak bizonyult a Manitou terepes targonca is, ma sem döntenénk másként.