fbpx

Pályázhatnak a technológiakorszerűsítést tervező kkv-k

Írta: Szerkesztőség - 2014 november 17.
Egyebek között eszközbeszerzésre és az exportpiacra lépés segítésére igényelhetnek támogatást a vállalkozások a közelmúltban megnyílt új európai uniós pályázatokon. A legjobban a technológiakorszerűsítést tervező vállalkozások járhatnak, amelyek az eredetileg tervezett 5 milliárd helyett 8,5 milliárd forintos keretösszegből igényelhetnek finanszírozási segítséget. Nem maradnak segítség nélkül azok a vállalkozások sem, amelyeknek gondot okoz az utófinanszírozási rendszer, vagy az önrész előteremtése. A likviditási problémák kezelésére, a pályázati önrész biztosítására ma már számos pénzintézet kínál megoldást.
Megjelentek az első új, a mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztéseit segítő európai uniós pályázatok. A gépbeszerzéseket és a piaci megjelenést támogató pályázatokat várhatóan további kiírások követik. Néhány héten belül összesen 9 új pályázatot hirdetnek meg, együttesen mintegy 120 milliárd forintos pályázati keretösszeggel, majd 2015 első hónapjaiban pedig a 2014 és 2020 közötti európai uniós fejlesztési ciklus tíz operatív programjának minden pályázata megjelenhet.
A vállalkozások között különösen nagy érdeklődésre tarthat számot a vállalkozások eszközbeszerzését és kapacitásbővítését célzó, ún. technológiafejlesztési pályázat, valamint a kkv-k külpiacra lépését támogató kiírás. A technológiakorszerűsítésre készülő vállalkozások számára jó hír, hogy az ezt segítő pályázat keretösszege az eredetileg tervezett 5 milliárd forintról 8,5 milliárd forintra nőtt. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor 5-ről 1,5 milliárd forintra csökkent a kkv-k külpiacra lépését támogató pályázati keretösszeg.
A pályázatok többségénél a vállalkozásoknak a projektérték 50-65 százalékát kell önerő formájában biztosítani, a kiemelt érdeklődéssel várt gépbeszerzési pályázatnál az igényelhető támogatási összeg 10-100 millió Ft között mozoghat, az elszámolható projektösszeg pedig legfeljebb 300 millió Ft lehet. Fontos, hogy a vállalkozások időben indítsák el hitelkérelmeiket, hogy a pályázat elnyerése esetén a fejlesztések minél előbb megkezdődhessenek és határidőre meg is valósuljanak.