Kétirányú információ-átadás a közlekedésben

Írta: Csomor Zsolt - 2019 július 02.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zalaegerszegen, városi környezetben, jelzőlámpás csomópontokra terjesztheti ki kísérleti intelligens közlekedési rendszerét.

A „C-Roads 2 Hungary” című projekt támogatási megállapodása alapján a fejlesztés bruttó 829 millió forintból valósul meg 2020 és 2023 között. A C-Roads fejlesztés első fázisában elsősorban gyorsforgalmi úthálózaton alakít ki jármű és infrastruktúra közötti kommunikációt a Magyar Közút. A megállapodás alapján a cél, hogy a zalaegerszegi Járműipari Próbapályán már elérhető teszteseteket valós körülmények között, városi környezetben is kipróbálhassák Zalaegerszegen szorosan együttműködve az Autóipari Próbapálya Zala Kft.-vel. A C-Roads együttműködés mindehhez nemzetközi fórumot biztosít.

A technológia a közeljövő fontos forgalomszabályozási és információs rendszere lesz, ami közvetlen, kétirányú információátadást tesz lehetővé a járművek és az infrastruktúra között, ezzel is támogatva a kapcsolt és autonóm járművek közlekedését.

A Magyar Közút régóta foglalkozik intelligens közlekedési rendszerekkel, nyomon követi a legújabb technológiákat. Együttműködési megállapodásokat kötöttek digitális térkép szolgáltatókkal (például a Here és a TomTom), szomszédos közútkezelőkkel (mint az osztrák ASFINAG, a szlovén DARS vagy a román CNADNR), valamint létrehozták és üzemeltetik a Nemzeti Adathozzáférési Pontot is, olvasható az MTI hírei között.