fbpx

Biztonságos gázszállítás nyír rétegelt lemezzel

Írta: Szerkesztőség - 2019 augusztus 28.

Robusztus nyír rétegelt lemez a hajók szigetelőkomponense a cseppfolyósított földgáz A nulla kibocsátású energia iránti növekvő kereslet miatt gyorsan terjed a cseppfolyósított földgáz (angolul liquefied natural gas, LNG) felhasználása. Az elkövetkezendő néhány évben az LNG felhasználása várhatóan utoléri a vezetékes földgáz mennyiségét. Ma közel 450 tartályhajó járja az óceánokat, hogy az LNG-t a csővezeték-hálózaton kívül esőt távoli helyekre szállítsa.

Mínusz 163 fok stabilan

A gázszállításhoz azonban számos kihívás kapcsolódik. A földgázt először is cseppfolyósítják, miközben -163 °C hőmérsékletűre hűtik. Ennek eredményeként a gáz eredeti térfogatának hat századrészére tömörül. Az LNG-t a teljes szállítás alatt folyamatosan azonos a hőmérsékleten kell tartani, függetlenül attól, hogyan változnak a külső időjárási körülmények. Ezért a tartályokat alaposan szigetelni kell. A szigetelés általában nyír rétegelt lemezből vagy acélból készült komponenseket tartalmaz. Az UPM jelenleg a nagy tartályhajók vezető nyír rétegelt lemez szállítója.

2500 köbméter tartályhajónként

Világszerte csak néhány vállalat képes speciális rétegelt lemezt gyártani az LNG tartályhajókhoz. A gyártás szigorúan hitelesített eljárással történik. „Szigorúak az előírások, mert nagyon magasak a rétegelt lemez szigetelésekkel szemben támasztott reális elvárások. A nyírfa ideálisan megfelel, mivel egyrészt robusztus fa, másrészt pedig szerkezeti tulajdonságai erősen változó környezeti hőmérsékleten is megmaradnak” – magyarázza Mikko Iso-Kuusela, az UPM Plywood értékesítési igazgatója. Az UPM három telephelyen gyárt rétegelt lemezeket az LNG tartályhajók számára: Joensuu Finnországban, Chudovo Oroszországban és Otepää Észtországban. Mindegyik gyár csak helyi nyírfákat használ. A kész rétegelt lemezeket ezután Kínába és Dél-Koreába szállítják, ahol az LNG-tartályhajók többsége épül. „Egy tartályhajó szigeteléséhez körülbelül 2500 köbméter rétegelt lemezre van szükség. Ez hatalmas mennyiség. Az elemek gyártása körülbelül egy hónapig tart” – teszi hozzá Kimmo Wilska, a Joensuu rétegelt lemezgyár igazgatója.

LNG: fontos tények

• 2017-ben világszerte 439 LNG-tankhajó szállított cseppfolyós gázt. A 2017-ben szállított LNG összmennyisége 258 millió tonna = 3,25 TWh. Ez Finnország éves energia-felhasználásának tizedrészét teszi ki. Több mint 180 lng-tankhajó WISA nyír rétegelt lemezekkel járja a világ tengereit. Ahhoz, hogy valaki ezen a speciális területen vezető beszállító lehessen, tudásra és tapasztalatra és elkötelezettségre van szüksége. Az iparban, tengeri vagy szárazföldi közlekedéshez, magán- és köztulajdonú ingatlanok fűtéséhez használják. 2017-ben összesen 114 LNG-terminál volt üzemben, ebből 55 Ázsiában. További 9 volt tervezés alatt. A legutóbbi 3 évben évente 5 százalékkal növekedett az LNG-felhasználás.

1959-ben történt az első LNG-szállítás az USA-ból Nagy-Britanniába. 1969-ben szállított az UPM rétegelt lemez szigetelést az első LNG-hajóhoz. 2017-ben 439 LNG-tankhajóval szállítottak LNG-gázt. Az LNG-tankhajókat rétegelt lemezzel vagy acélszerkezettel lehet szigetelni.

Mi van a csővezetékben?

Habár az LNG jelenleg a teljes gázfogyasztásnak mindössze 10 százalékát teszi ki – a fennmaradó 90 százalék a vezetékes földgázból származik – az LNG-fogyasztás évente 5 százalékkal növekedett az elmúlt 3 évben. „Az LNG egyre inkább a vezetékes földgáz versenytársává és vonzó alternatívájává válik” – állítja Jari Kostama, a finn energiaipari cégek ipari szövetségének igazgatója. Az LNG iránti növekvő keresletnek köszönhetően egyre több új LNG-terminált terveznek és építenek igen rövid idő alatt. „2017-ben 114 kész terminál volt, 18 építés, további 9 tervezés alatt állt. A finnországi LNG-terminálok mindhárom projektjét az elmúlt 5 évben kezdeményezték. Ez is a gyors növekedés egyértelmű bizonyítéka” – jegyzi meg Kostama.

Emissziómentes horizont

Az LNG használata egyre fontosabbá válik világszerte. Különösen erős a növekedés Ázsiában, ahol tavaly a globális LNG-kereskedelem 70 százaléka teljesült. Itt a leggyorsabban növekvő piacok Japán, Dél-Korea és Kína. „Ennek fő okát abban látjuk, hogy ezekben az országokban alacsonyak az energia-tartalékok, viszont nagyok az erős népességnövekedés és a magas emissziók visszaszorítására irányuló erőfeszítések, különösen Kínában” – magyarázza Kostama.

Kostama szerint a világ üzemanyagainak mintegy 82-83 százaléka továbbra is fosszilis forrásokból származik, jóllehet a környezetvédelmi kérdések sok éve kiemelt fontosságúak.

Bár a földgáz még mindig jobb alternatíva, mint az olaj vagy a szén, ez a forrás sem teljesen emissziómentes. „A földgáz ugyan részecskementes, a kén- és nitrogén-kibocsátás pedig szabályozható, ez még mindig szén-dioxid forrás, még ha kevésbé is ártalmas, mint a hagyományos energiaforrások” – mondja Kostama, aki szerint a hagyományos alternatívákhoz képest a földgáz alacsony kibocsátású energiaforrás, de úgy látja, hogy már láthatóak a horizonton teljesen emissziómentes alternatívák is. „Ezektől még évtizedekre vagyunk, de azt hiszem, el fog jönni az idejük.”

Cseppfolyósított földgáz acélborítás rétegelt lemez szigetelés -163 °c dupla falú hajótörzs

Forrás: Biofore 1/2019;
szerző: Satu Peltola;
fotók: UPM;
fordítás: LUPE Magazin