fbpx

Luxusjárművek utastere készül műanyag hulladék felhasználásával

Írta: Csomor Zsolt - 2020 szeptember 30.

A Jaguar Land Rover az ECONYL® nejlont felhasználva tengeri hulladékokból visszanyert, s szemétlerakókból kimentett anyagokból készít kiváló minőségű autóbelsőket. A vállalat célkitűzése, hogy minél szélesebb körben kínálhasson olyan, felelősségteljes forrásból származó anyagokat ügyfeleinek, amelyek a megszokott, minőségi kialakítás mellett csekélyebb környezeti hatással bírnak.

 

 

Évente mintegy 40 ezer tonna hulladék újrahasznosítása

Az új generációs Jaguar és Land Rover modellekben az Aquafil által gyártott ECONYL® rostokból gyártott padlószőnyegekkel és burkolatokkal találkozhatunk majd. Ez a különleges anyag újrahasznosított ipari műanyagokból, ruhaipari szövethulladékokból, valamint elhasználódott, illetve a tengerekből kiemelt, beszakadt halászhálókból készül.

Az Aquafil a világ minden részéről gyűjti a műanyag hulladékot. Egyetlen év leforgása alatt a vállalat akár 40 ezer tonna hulladékot hasznosít újra. Így 90 százalékkal csökken a nejlon előállításához köthető, a globális felmelegedést erősítő emisszió mértéke a kőolajból előállított termékekhez képest.

 

 

Marad a megszokott prémium minőség

A gyártás során ultramodern feldolgozó központokban elemzik, kezelik és készítik elő a hulladékot, hogy aztán egy vegyi üzemben a depolimerizáció néven ismert eljárás során eredeti alkotóelemeire bontsák le. Az így kapott nejlon-nyersanyagból fonják aztán az ECONYL® fonalat.

Ebből a fonalból készülnek a jövőbeli Jaguar és Land Rover gépkocsik padlószőnyegei, miközben ügyfelei a megszokott prémium, tartós anyagminőséget tapasztalhatják.

 

 

Kép forrása: Jaguar Land Rover