fbpx

Düsseldorf mágnesként vonzza a kiállítókat és a látogatókat

Írta: Szerkesztőség - 2019 szeptember 05.

Az új technológiákból táplálkozik az innováció.

Az októberben nyíló düsseldorfi K 2019 szakvásár teljes területén a műanyag- és gumiipar több mint 3.000 vállalata mutatja be termékeivel és szolgáltatásaival, hogy miként lesz termelékeny és felelősségteljes ma, holnap és holnapután.

A világ legfontosabb műanyag- és gumiipari szakmai találkozóján háromévente gyűlnek össze a kiállítók és a szakmai látogatók Düsseldorfban, hogy élőben is megtapasztalhassák ennek a lendületes és újító szellemű iparágnak a legújabb fejlesztési eredményeit. A seregszemle az újdonságok és a jövő fejlődési irányzatainak bemutatója, emellett pedig páratlan tájékozódási és kapcsolatépítési lehetőség is egyben – mondta Thomas Franken, a K-Düsseldorf igazgatóhelyettese a szakvásár budapesti sajtótájékoztatóján, június elején.

Vezető világvásár

Az október 16-23. között látogatható K 2019 szakvásár teljes területét lefoglalták már a kiállítók, összesen több mint 3.000 kiállító jelentkezett, több mint 60 országból. Ismét kiemelkedőnek ígérkezik az európai kiállítók jelenléte; mindenekelőtt Németországból és Olaszországból, Ausztriából, Svájcból, Franciaországból, Hollandiából és Törökországból, de sokan érkeznek az Amerikai Egyesült Államokból is. Az ázsiai vállalatok száma és azok kiállítási területe néhány éve változatlanul magas szinten mozog. A kiállítók sokszínűsége és a nemzetközi részvétel magas aránya biztosítja, hogy az ágazatot foglalkoztató nagy kérdések – mindenekelőtt az energia, az erőforrások és az anyagok hatékony felhasználása – ugyanúgy előtérben lesz, mint a szűkebb szakmai kérdéskörök.

A K 2019 szakvásár elfoglalja a düsseldorfi Vásárváros teljes, mintegy 175 ezer m2-es kiállítási területét, összesen 18 csarnokban. A szakvásáron az iparág teljes értéklánca bemutatkozik, döntő szerepe van a gumianyagoknak is. A 6-os csarnokban kialakított gumiutca nélkülözhetetlen része a düsseldorfi seregszemlének, ráadásul mágnesként vonzza a látogatókat.

A szakmabeliek kivétel nélkül izgatottan várják a 2019-es K szakvásárt. Milyen technológiai fejlesztéseket vonultatnak fel? Annyi biztos, hogy a műanyag- és gumiipari vállalatok az újdonságok sokaságával bizonyítják, hogy az iparág kitűnően felkészült a jövő kihívásaira. A gyártók és a kutatók karöltve mutatják be a jövő perspektíváit, valamint a műanyag- és gumiipar fejlődésének lehetséges irányait. Éppen most, a médiában jelenleg zajló parázs vita tükrében, és mivel világszerte nagy kihívást jelent az erőforrások minél kíméletesebb felhasználása, a műanyagok hatékony feldolgozása és széleskörű begyűjtése, leválogatása és hasznosítása.

A K szakvásár a teljes iparág teljesítőképességének fokmérője, egyúttal pedig az innováció világméretű piactere. A szakvásár ebben az évben is kiemelten foglalkozik korunk és kifejezetten az iparág aktuális, és alapvető kérdéseivel. Az emberiség ugyanis a klímaváltozástól a digitalizációig olyan világméretű kihívásokkal szembesül, amelyek az ember ténykedésére vezethetőek vissza. Közös felelősségünk, hogy fenntartható és jövőbe mutató megoldásokkal alakítsuk úgy ezeket a változásokat, hogy a bolygó élettere maradhasson az utánunk következő nemzedékek számára is.

A polimer igáslovak

Minden eddiginél sürgetőbben keressük az alacsony kibocsátással és energia-felhasználással járó eljárásokat és technológiákat, akárcsak az intelligens és kiemelkedő teljesítményre képes anyagokat, amelyeket példamutató módon lehet a mindenkori alkalmazás követelményeihez igazítani azok túlterhelése nélkül – hangoztatta Thomas Franken. A polimer szerkezeti anyagok már ma is meggyőző tulajdonságokkal rendelkeznek szinte minden alkalmazási területen – a romlékony élelmiszerek frissen tartó csomagolásaként ugyanúgy, mint a környezetkímélő zöldáram termelésében vagy a közúti károsanyag-kibocsátás csökkentésében. Számos esetben korunk alkalmazásait csak műanyagokkal és gumival lehet megvalósítani. A polimer-anyagok ugyanakkor komoly kihívások elé állítanak bennünket, például ami a használat utáni kezelésüket és elhelyezésüket illeti. A műanyag és a gumi értékes anyag, amit fenntartható módon kell gyártani, és amelyeket ideális esetben teljes egészében újra fel lehet használni minőségi anyagok előállítására. Ehhez azonban a szerkezeti anyagokat már úgy kell megtervezni, hogy eredendően magas újrahasznosítási arányt érjünk el, és a lehető legjobb kihozatallal szolgálhassanak később minőségi újrahasznosított anyagok előállítására. Az újrahasznosított műanyagok egyre inkább kínálnak alternatívát és fontos alapanyagot az új műanyagtermékekhez.

A műanyagok alakítják a jövőt

A szakvásár meghatározó témái mellett a „Műanyagok alakítják a jövőt” elnevezésű külön bemutató is várja a látogatókat. Hét napon át tartó szakmai viták váltják egymást. Külön bemutatót szerveznek a kutatás és a gazdaság közötti párbeszéd elősegítésére, itt cserélhetnek tapasztalatokat a vállalatok a felsőoktatással.

Aki pedig a bio műanyagokban rejlő lehetőségekről szeretne tájékozódni, az bőségesen megteheti ezt a K 2019 szakvásáron számos kiállítói standján. A szakvásár egyik fénypontja lesz ismét a Rubber Street.

Bálint Tóth János