fbpx

Műanyagipari Klaszter a körforgásos gazdaságért

Írta: Csomor Zsolt - 2020 július 06.

Megalakult a Műanyagipari Klaszter Előkészítő Bizottsága az Innovációs és Technológiai Minisztériumban. Az egyetemi és piaci szereplőket összefogó klaszter feladata lesz a hazai műanyagipari stratégia kidolgozása is.

A műanyagipar számára jelentős kihívást jelent a körforgásos gazdaságra való átállás, amelynek első meghatározó lépése az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltása.

A kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglaltakra figyelemmel 2021. január 1-jétől betiltja a környezetre káros, egyes egyszer használatos műanyag termékek forgalomba hozatalát. Minden olyan intézkedést meg kell tenni, amely ahhoz szükséges, hogy az egyszer használatos, és jelenleg tömegesen előforduló termékek forgalmazását és használatát más, könnyen újrahasználható, újrafeldolgozható termékek váltsák fel.

A körforgásos gazdaságra való átállás egy komplex kérdéskör, emelte ki Hizó Ferenc, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közszolgáltatási fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára az alakuló ülésen. Ebbe beletartozik a hulladékképződés megelőzése, új technológiák bevezetése, hatékonyabb gyűjtési és válogatási rendszerek kialakítása, valamint új üzleti modellek felépítése is.

A kormány elhivatott a hazai környezeti értékek megóvása mellett: ehhez elengedhetetlen, hogy a gazdaság szereplői is megtegyék a szükséges fejlesztéseket. A műanyagipari termékeknek és az iparágnak ezekben fontos a szerepük, hiszen a műanyag termékek megkerülhetetlenné váltak. Azonban gondoskodni kell arról, hogy visszaforgassák azokat a gazdaságba.

Ennek érdekében jön létre Műanyagipari Klaszter, amelynek feladata a rendszer komplex vizsgálata, a kitűzött célok eléréséhez szükséges szakmai tartalom kidolgozása, valamint a műanyagipari szektor fejlődési irányait meghatározó stratégia kimunkálása. Cél, hogy ez a stratégia felkészítse a hazai műanyagipart az előttünk álló kihívásokra.