fbpx

Egy napelemes rendszer, ami önhűtő és öntisztító is

Írta: Csomor Zsolt - 2020 július 07.

Normál háztetőkre is egyszerűen felszerelhető önhűtő-öntisztító fotovoltaikus rendszert fejlesztett egy nemzetközi kutatócsoport. A napelempanel hátuljára hőgyűjtő került, a tisztítást pedig mikrovezérlésű integrált áramkörre épülő „seprős motor” biztosítja.

A malajziai Sunway Egyetem, a Maláj Egyetem, a Kínai Pekingi Egyetem és az indiai Shri Mata Vaishno Devi Egyetem kutatói a Science Direct oldalán tették közzé azt a tanulmányukat, amelyben leírják, hogy kifejlesztettek egy olyan fotovoltaikus (PV) rendszert, ami egyrészt aktív hűtőrendszerrel, másrészt tisztító technológiával felszerelt.

A PV-rendszer alapját 250 wattos, 60 cellás polikristályos modulból, illetve a panel hátoldalához csatlakoztatott hőgyűjtő jelenti. Ez rézcsövekből épül fel, a panel hátuljára kettős szerpentin alakban helyezték fel. A panelek hűtéséhez szükséges hővezető pasztát ötféle fázisváltó anyag tesztelései során választották ki. Ezek közül végül magas olvadáspontjának is köszönhetően a laurinsav eredményei bizonyultak a legjobbnak.

A tisztítási technológia egy mikrovezérlő programozható integrált áramkörön (IC) alapul, ami előre vagy hátra helyzetben forgó egyenáramú motort vezérel. Az öntisztító rendszer fő eleme a „seprőgép”. Ez egy mikroszálas kendőt használó mozgó rendszer, ami a munkájához egy kis vízszivattyúval biztosítja a szükséges mosószeres folyadékot, olvasható a pv magazine oldalán és a napi.hu fordításában.