fbpx

Gyorshajtásért idővel fizetni

Írta: Csomor Zsolt - 2019 október 15.

A legtöbb országban a megengedett sebesség túllépéséért bírság jár. A járművezetők elfogadják a bírságot, majd sokszor újból megsértik a törvényt. Az észt rendőrség ezen változtatni akar.

Aki már utazott át Észtországon, tudja, hogy az ország lakói egyenesen utálják a közúti bűnözőket. Észtországban minden nagyobb útszakasz sűrűn megszórt kamerákkal, amelyek rögzítik a sebességhatár túllépőit. Ez azonban nem sokat segített, így most a sebességtúllépésért megállított járművezetőket az út szélén töltött kényszerpihenővel büntetik.

Az észt rendőrség abból indul ki, hogy a járművezetők számára az idő sokkal értékesebb, mint a pénz. A pénzbírság büntetés, de nem megelőző intézkedés. A drága idő elvétele – amit meg akartak rövidíteni azzal, hogy túllépték a megengedett sebességet – sokkal jobb tanulság lesz, mint egy szimpla bírság, olvasható a TransINFO oldalán.

A pilot programot a Tallin és Ralpa közötti 50 km-es útszakaszon indították el a 15-ös számú úton. 20 km/h-ig terjedő sebességtúllépésért az elkövetőnek 45 percet kell várnia az út szélén: ezt meghaladó mértékű gyorshajtásért 1 órát kell várakozni.

A rendőrség azt ígéri, hogy a kísérlet hamarosan más útra is kiterjed. A notórius késők pedig ne feledjék, „lassan jársz, tovább érsz”.