fbpx

A környezetterhelés csökkentéséért

Írta: Csomor Zsolt - 2019 október 18.

A Holofon Zrt. a környezeti terhelés csökkentése érdekében termékkínálatának bővítésére törekszik. A fejlesztéshez, amelyben újrahasznosított műanyagok felhasználását vállalta, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 127,95 millió forint vissza nem térítendő támogatással járult.

A műanyagok újrahasznosításával foglalkozó vállalat 245,9 millió forint összköltségvetésű projektjében átalakította a fahatású, kültéren használható fával kevert műanyaglécekből álló WPC teraszburkolatot. Ennek lényege, hogy a termékbe a vállalat által gyártott regranulátumot építették be az eredetileg használt újonnan előállított műanyag helyett, a prototípussal együtt pedig az előállításhoz szükséges gyártástechnológiát is kidolgozták, olvasható az MTI hírei között.

A társaság még tárgyal a lehetséges vevőkkel, a prototípus alapján várhatóan jövőre indulhat el a termék gyártása ipari mennyiségben.

Az 1995-ben alapított Holofon Zrt. műanyagok újrahasznosításával foglalkozik. A polietilén, polisztirol és polipropilén alapú termékeket, így például nem átlátszó flakonokat, virágcserepeket ledarálják, megolvasztják, s így jön létre a végtermék, a regranulátum, amelyet a vállalat értékesít. A Holofon Zrt. évente 8000 tonna regranulátumot állít elő.

Forrás: MTI/PACKRADAR