fbpx

Európa legnagyobb energiatároló üzeme épül

Írta: Csomor Zsolt - 2019 október 28.

Az elektromosság elraktározására kialakított, gigantikus „akkumulátorok” kardinális szerepet játszhatnak a szénmentes jövő megteremtésében.

Forrás: Highview Power

A kriogén (mélyhűtött, folyékony levegős) energiatárolásban úttörő Highview Power vállalat azt tervezi, hogy hamarosan felépíti Európa legnagyobb energiatároló üzemét: Észak-Angliában, egy leszerelt hőerőmű helyén épülhet fel a létesítmény. A CRYOBattery üzem kapacitása 50 MW/250 MWh lesz.

A technológia ugyanaz lesz, mint amit egy slough-i kísérleti üzemben, illetve később egy manchesteri demonstrációs erőműben már bemutattak, ismertette Javier Cavarda, a Highview Power vezérigazgatója.

A módszer a megújuló energiaforrásokból megtermelt, s felhasználatlanul maradt energiával először cseppfolyósítja a levegőt, majd amíg nem keletkezik áramhiány, el is raktározza. Amikor beüt az „energiaínség”, az üzemben megkezdik a folyékony levegő elpárologtatását és ez a szétterjedő gáz lendíti mozgásba az áramtermelésre hivatott turbinákat. A CRYOBattery akár hetekig eltárolja az energiát, és az építtető szerint a várható élettartama 30-40 év, olvasható a The Engineer és a GyártásTrend oldalán.