fbpx

Teljesen elektromos autó Zwickauból

Írta: Csomor Zsolt - 2019 november 13.

Megkezdődött a németországi Zwickauban az első teljesen elektromos Volkswagen személyautó, az Év Zöldautója 2020 díjra jelölt ID.3 sorozatgyártása.

Kép forrása: Volkswagen

A németországi Zwickauban a Volkswagen megkezdte a teljesen elektromos, s az Év Zöldautója 2020 díjra jelölt ID.3 sorozatgyártását. Nem csupán egy új modell gyártása kezdőik, hanem „a Volkswagen jövője”, hangsúlyozta Herbert Diess, a Volkswagen-csoport vezérigazgatója a sorozatgyártás beindításának alkalmából tartott ünnepségen.

A személyautók piacán nincs alternatívája az elektromos meghajtásnak, csak ezt a technológiát lehet bevezetni gyorsan, széles körben és elfogadható áron, olvasható a jarmuipar.hu oldalon. A hidrogénalapú meghajtási technológia csak a következő évtizedben válhat versenyképessé, és akkor is elsősorban a teherszállító járművek, a hajók és a repülőgépek számára, mondta a vezérigazgató.

Az autógyártásban a jelenkor a korszakváltás ideje: most már nem az a kérdés, hogy megtörténik-e az elektromos meghajtási technológia áttörése, csupán az, hogy milyen gyorsan és a világ melyik régiójában.

A Volkswagen adatai szerint Zwickau a világ egyik leginkább automatizált autógyára lesz: a járműveket 1700 robot és 500-nál is több automata szállítóegység mozgósításával szerelik össze. Az üzemet „menet közben” fokozatosan állítják át elektromos autók gyártására. Az átalakítás 2021-ben kezdődő utolsó szakaszának végén Zwickauban már hatféle elektromos autót gyártanak.

Az ID.3 mindennapos használatra szánt kompakt autó. Alaptípusa egy 45 kilowattóra teljesítményű akkumulátorral rendelkezik, s egy feltöltéssel legfeljebb 330 kilométert képes megtenni. Ára 30 ezer euró körül lesz, de Európában még nincs kereskedelmi forgalomban.