fbpx

Hogyan lehet ökológiailag fenntartható a logisztika?

Írta: Szerkesztőség - 2019 november 27.

Az ökológiai fenntarthatóság lényege természeti környezetünk megóvása: elsősorban a káros hatások – a fokozott hulladéktermelés és a toxinok kibocsátásának – csökkentése, valamint a megújuló erőforrásokra való áttérés. Az áruterjesztési folyamatok során számos területen sérülnek a fenntarthatósági elvek, ezért az elmúlt évtizedekben jelentős változtatások indultak el a környezettudatos szállítmányozás érdekében. Cikkünkben összefoglaljuk a disztribúció egyes láncelemeiben jelentkező problémákat és zöld alternatíváikat.

Hulladéktermelés a logisztikában

A logisztika három alapvető állomása – szállítás, raktározás és csomagolás – eltérően szennyezi a környezetünket, ezért érdemes megvizsgálni, hogy külön-külön milyen gondok jelentkeznek.

A rakományok utaztatása már önmagában igen ártalmas: a belsőégésű motorokból a levegőbe jutó füstgázok a világ szén-dioxid-kibocsátásának közel 15 százalékáért felelősek, nem beszélve a kamionok erős zajhatásáról. Ennél azonban sokkal komolyabb kihívás a raktározás és a csomagolás során felhalmozott hulladék kezelése, ami az olcsó és rossz minőségű szállítóeszközök következménye:

  • egyutas csomagolóanyagok, mint a papír, fa, karton és a korszerűtlen műanyag tárolók
  • kiegészítő csomagolások: védőfóliák, elválasztók és töltőanyagok a szállítmány megóvására;
  • ragasztóanyagok;
  • papírhulladék, mely a logisztikai dokumentációból keletkezik (szállítólevelek, számlák, stb.).

Mindezek mellett az energiafogyasztás mennyisége sem elhanyagolható tényező. A tehergépjárművek tankolása, a raktárok fűtése és hűtése, világítása egyaránt terhelik a környezetünket. Tartós változás egyedül a logisztika teljes átalakításával érhető el: digitalizált fuvarszervezéssel, a megújuló energiaforrásokra való átállással és a hulladék tudatos csökkentésével.

A közúti szállítmányozás is lehet fenntartható (forrás: freepik.com)

Modern megoldás: többutas csomagolóanyagok

A holland Schoeller Allibert csomagolásgyártó hosszú évek óta a fenntartható logisztika élmezőnyében jár. A cég olyan újrahasznosított műanyag szállítóeszközöket gyárt, melyekkel egyszerre több fronton is megreformálható a disztribúció.

  • A levegőszennyezés csökkentése elsősorban a kapacitások optimalizálásával valósítható meg: a Schoeller innovatív műanyag dobozokkal maradéktalanul kitölthetők a kamionok holtterei, így kevesebb fordulással is meg lehet oldani a fuvarozást.
  • Az összehajtható FLC-konténerek alkalmazásával megszűnnek az üresjáratok, ugyanis a visszaúton kevés helyet foglalnak, így újabb árukkal rakodhatók meg a tehergépkocsik.
  • A minőségi anyaghasználatnak köszönhetően elhagyhatók a biztonsági okokból használt extra csomagolóanyagok: az áru védve marad a szállítmányozás elejétől a végéig.

Szemléletváltásra van szükség a logisztikában (forrás: freepik.com)

A Schoeller Allibert egyedi abból a szempontból is, hogy a logisztikai piacra szánt termékeik teljes életútja alatt jelen vannak. Tevékenységüket a körkörös gazdaság elmélete ihlette, melynek lényege, hogy a lineáris fogyasztást és termelést le kell cserélni az újrafelhasználásra. Épp ezért szállító termékek gyártása során is az optimalizált energiafelhasználást részesítik előnyben előállító központjaikban. A gyártósorokat nagyrészt egy automatizált robotrendszer működteti, mellyel nemcsak humánerőforrást spórolnak meg, de a világításra és légkondicionálásra szánt energiát is. Az elhasználódott tárolódobozokat pedig visszaveszik és újrahasznosítják, ezzel tulajdonképpen nullára csökkentve a tárolóeszközökből származó műanyagszemetet.

A teljes folyamatot a cég 360°-os modellnek nevezi, mely az egyetlen járható útja jelenleg a logisztikai hulladéktermelés megelőzésének. Az újító műanyag ládákkal megvalósulhat a zöld szállítmányozás, és minimálisra csökkenthető a hulladék-felhalmozás.