fbpx

Verhetetlennek tűnő gyorsulás

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 13.

Ez az elektromos dragster egyértelműen jobban gyorsul bármelyik benzinesnél: míg a Top Fuel dragster jellemzően 0,8 alatt éri el a 160 km/h-t, ez a gép állítólag ugyanennyi idő alatt gyorsul 200 km/h-ra.

A Top EV Racing által épített gép nem versenyre készült, hanem demonstrációs célokat szolgál. Az Ausztráliában alapított HyperPower Technology vállalkozás új villanymotorját mutatják be a segítségével, ami 43 centiméter átmérőjű, 1340 lóerős, és viszonylag kis hosszának köszönhetően több is összeépíthető belőle.

A dragsterba négy ilyen motort építettek be, amelyek így összesen 5360 lóerőt adnak le. Ez elképesztő dinamikát eredményez, legalábbis az építők állítása szerint. A 440 km/h elérése 2,9 másodpercig tart, 530 km/h-ra pedig 3,7 másodperc alatt gyorsulhat a jármű, olvasható a totalcar hírei között. Ezen felül 612 km/h végsebességet, 7,3 g-s maximális gyorsulást és 6,2 g-s maximális lassulást ígérnek.

Amennyire tudni lehet, ezek egyelőre elméleti értékek. Azt pedig, hogy a dragster hátuljában mi található, egy egyszerű fadoboz takarja el. A lényeg a lehetséges vásárlók meggyőzése lenne az új típusú villanymotor nagyszerűségéről.

Képek forrása: Top EV Racing