fbpx

Nem várható hazánkban hiány orvosi oxigénből

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 15.

Nem fenyegeti hazánkat oxigénellátási hiány, mert az ipari- és orvosi gázipar minden lehetséges lépést megtesz az ellátási lánc stabilitásának érdekében, ismertette Hegedüs Ákos, a Linde Gáz Magyarország Zrt. Egészségügyi üzletág igazgatója.

A Covid-19 (koronavírus) folyamatos és gyors terjedésével kapcsolatban elszaporodtak az olyan beszámolók, miszerint a járvány jelentős kihívásokat támaszt az orvosi gázellátási lánccal szemben. Ezek a félelmek abból a tényből adódnak, hogy a korona vírusnak jelenleg ellenszere nincs: az oxigén elengedhetetlen a lélegeztetőgépek és egyéb berendezések működtetéséhez.

Oxigén gáz

Az oxigén az egyik legfontosabb légköri gáz. Az ipar számára biztosított oxigénellátás nagy részét levegőbontó üzemekben a cseppfolyósított levegő rendkívül alacsony hőmérsékleten végzett desztillációja során állítják elő. A levegőbontó üzemek a bőségesen rendelkezésre álló légköri levegőt használják fel nyersanyagként. A desztillációs folyamat több lépcsőn keresztül választja szét a levegőt az egyes komponensekre (nitrogén, oxigén, argon). Normál körülmények között ezek a levegőbontó üzemek a maximális kapacitásuknak körülbelül a 75–85%-án, azaz a kereslet és kínálat optimális üzemi egyensúlyi pontján üzemelnek. Ez az oxigén esetében azt jelenti, hogy a termelés új üzemek felépítése nélkül növelhető, ahogy azt a kereslet megkívánja.

Orvosi oxigén

Az orvosi oxigén az egyik legfontosabb életmentő gáz, amelyet a gyógyászatban használnak. Az orvostudományban az 1800-as évek óta használják, nagy utat tett meg mind az alkalmazási, mind pedig az adagolórendszerek fejlődése tekintetében is. Napjainkban is folyamatos újítások tapasztalhatók a betegek oxigénellátásában. Az orvosi oxigént a szövetek oxigénellátásának helyreállítására használják légzésleállás, szívmegállás, sokk, szén-monoxid mérgezés és súlyos vérzés esetén a kórházakban és a sürgősségi ellátásban. Az orvosi oxigén használata azonban a kórházi környezeten kívülre is kiterjed és sokezer ember mindennapi élete függ a hordozható orvosi oxigén technológiáktól (otthoni oxigénterápia). Az orvosi oxigén kiemelt fontosságú a mentőszolgálatok számára is elsősegélynyújtásnál az újraélesztő és életfenntartó berendezések esetén.

A jelenlegi Covid-19 járványban az oxigént az egészségügyi ellátás legkritikusabb területein használják lélegeztetésre és életfenntartásra. Az orvosi oxigén alapvetően ugyanaz, mint az az oxigén, amelyet ipari felhasználásra előállítottak, de a legtöbb európai egészségügyi rendszerben az oxigén törzskönyvezett gyógyszer (így Magyarországon is) vagy gyógyszerkészítmény. Az orvosi oxigént ugyanabban az üzemben állítják elő, mint az iparit, de az egészségügyi szektorban történő felhasználáshoz tovább kell tisztítani annak érdekében, hogy bármiféle szennyeződéstől mentes legyen.

A magyarországi kórházaknak általában két választási lehetősége van az orvosi gázhálózatuk oxigénnel történő ellátására. Fogyasztásuktól függően vásárolhatnak cseppfolyósított vagy palackos kiszerelésű oxigént.

Nem jelent kihívást a járvány az oxigéngyártó piacra

A jelenlegi koronavírus-járvány nem az oxigéngyártó piac, inkább a kórházi ellátórendszerek kapacitására nézve jelent kihívást. A kérdés, hogy képesek-e megbirkózni a fertőzött betegek által hirtelen túlterhelt keresleti növekedéssel mind az ágyak számát, illetve a kezeléshez szükséges oxigén és sűrített levegő biztosításával kapcsolatban. Az oxigén mennyisége aligha lehet probléma. Az ellátórendszer okozta bármilyen hiány az, amely a szűk keresztmetszetet jelentheti a gyártók és a betegek között. Ez tehát inkább infrastrukturális kihívás, mint pusztán gyártási kérdés.

A probléma valószínűleg a kórházi ellátórendszerek kapacitásában rejlik, amely oxigénhálózatok hiánya, valamint az alapfogyasztásra tervezett tartály és elpárologtató kapacitások miatt nem biztos, hogy elégséges sok esetben a megnövekedett fogyasztás kiszolgálásához. Ezen kapacitásnövelés leggyorsabb módja lehet, ha az oxigént palackokban szállítják.

Több kórházban megkezdődtek a bővítési munkálatok

A koronavírussal fertőzött betegek számának növekedésével az orvosi oxigén iránti kereslet is megnő a kórházakban. A nagy gázipari vállalatok a járvány alakulásának megfelelően módosítják termelési terveiket az orvosi oxigén előállítására és a megfelelő szállítási kapacitás biztosítására összpontosítva. A Magyar Ipari Gázszövetség (MIGSZ) deklarálta a hatóságok irányába, hogy a tagvállalatok az oxigén átlagos, normál mennyiségnek a többszörösét is képesek előállítani.

A meglévő intézmények ellátásának biztonsága jelenleg nincs veszélyben, és az új intézmények (mobilkórház, vészkórház) ellátásának kiépítése is megfelelő ütemben halad. Szoros kapcsolatban állnak az egészségügyi hatóságokkal: ezek a szervek a közelmúltban engedélyezték, hogy a járvány ideje alatt orvosi oxigént akár ipari célokra szánt palackokban is szállíthassák az intézményeknek egy speciális OGYEI előírás szerint (ugyanazokkal a minőségi előírásokkal és ellenőrzésekkel), hangsúlyozta az üzletág igazgató.

Több ezer palackot újra teszteltek és aktiváltak az esetleges felhasználáshoz. További palackos szállítóautókat helyeztek készenlétbe, magasabbra emelték a hétvégi és vészellátási szinteket. Az általuk ellátott kórházak műszaki ellenőrzését elvégezték, melyek alapján ajánlást adnak a kórháznak az azonnali fejlesztésre. Több kórházban az ajánlások alapján már megkezdődtek a bővítési munkálatok, melyek keretében több ezer méter oxigén és sűrített levegő hálózat került kiépítésre, további tartályokat telepítettek, és körülbelül 500-600 ágy oxigénellátását építették ki az elmúlt két hétben. További körülbelül 500-700 ágy ellátásának megvalósítása zajlik a napokban és folyamatos egyeztetések vannak körülbelül további 1000-1500 ágy orvosi gáz ellátásának kivitelezéséről.