fbpx

Önvezető tömegközlekedést tesztelnek

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 14.

Az Oslói Tömegközlekedési Vállalat (RUTER) és a HOLO nevű dán mobilitási szolgáltató ki akarják terjeszteni meglévő önvezető tömegközlekedési szolgáltatásaikat egy új szolgáltatási területre Oslo vonzáskörzetében, Nordre Follo megyében. A próbaüzemre Toyota járműveket szerelnek fel önvezető hardverrel és szoftverrel.

A Ruter és a Holo nevű mobilitási vállalat tavaly kezdték meg az önvezető tömegközlekedési eszközök első tesztüzemét Oslóban. Egy olyan időszakban, amikor az utazóközönséget arra szólítják fel, hogy kerüljék a tömegközlekedést, már javában működik az a partnerség, ami a projekt következő szakaszának tervezését szolgálja: ennek célja, hogy idén ősszel elindulhasson egy új önvezető közlekedési szolgáltatás.

Miután már létrejött két önvezető ingajárat Oslóban, a tervezők immár a várost körülvevő elővárosi környezetre, Ski városára összpontosítanak, olvasható a Toyota közleményében. A Ruter önvezető járműves tesztüzemét a Norvég Közútkezelő Igazgatósággal és az Oslói Önkormányzat Városüzemeltetési Hivatalával együttműködve bonyolítja le egy nagyobb projekt keretében. A tesztüzem célja annak feltárása, hogy miként integrálhatók az önvezető járművek a Ruter tömegközlekedési szolgáltatásába, és hogyan kínálhatók új mobilitási szolgáltatások. A dán Holo cég az egyik legjelentősebb önvezető járműveket üzemeltető szolgáltató Európában, ami már 5 országban bonyolított le pilot projekteket. Emellett szintén a Holo végzi a Ruter számára az önvezető járművek napi tesztüzemeltetését is.

A projekt következő szakaszára készülve a Toyota és a Sensible 4 nevű finn technológiai vállalat is csatlakozott a Ruter önvezető partnerségéhez. A megállapodás értelmében a Sensible 4 önvezető szoftverjét használják majd a Toyota járművekben a Ski területén hamarosan elinduló szolgáltatás során. A tesztüzem során a Toyota elsősorban az üzleti modell, az európai előírások és ügyféligények megismerésére törekszik.

Kép forrása: Toyota