fbpx

Egy erőmű, ami nem csak termel, de tárol is

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 25.

A Siemens Gamesa egy, már működő 16 megawattos szélerőművet egyesít egy 6 MW/6 MWh méretű akkumulátortároló megoldással, és egy hálozatfüggetlen vezérlő központtal.

Kép forrása: Siemens Gamesa

A Siemens projektje Mindoro szigetén épül, és terveik szerint 2020 végén be is kapcsolják. A cél, hogy stabil villamos energiaellátást biztosítsanak úgy, hogy a gyenge hálózati kapcsolattal rendelkező Puerto Galera település csökkenteni tudja az áramtermeléséhez eddig szükséges dízelüzemanyag-felhasználást.

Ez a hibridrendszer – a Siemens várakozásai szerint – a finomhangolások után lényegében önálló hurokban, hálózati rásegítés nélkül is képes lesz termelni és tárolni, olvasható az NRGreport oldalán. Az 5 éves projekt sikerességében mindkét fél annyira bízik, hogy a már meglévő 6 darab 2 MW-os szélturbina mellé elkezdődtek a tárgyalások további 10 MW szélenergia kapacitásnövelésről.

A tároló létesítmények azt biztosítják, hogy a tiszta energia akkor váljon hozzáférhetővé, amikor a fogyasztóknak szüksége van rá. Warren Wilson, a Siemens Gamesa értékesítési vezetője szerint az ilyen hibrid megoldások azt példázzák, hogy nem csak a megújuló energia nagysága számít, hanem az is, hogyan optimalizálható mindez a fogyasztó felé.