fbpx

Egyes dokumentumok érvényességi ideje hosszabbodik

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 25.

Az Európai Parlament módosította a rendeletet, amely kiterjeszti a műszaki vizsgák, a járművezetők szakmai alkalmassági bizonyítványainak és a vezetői engedélyek érvényességét. Az EP egy újabb hónappal meghosszabbítja az Európai Bizottság javaslatát.

Csak két héttel azután, hogy az Európai Bizottság benyújtotta a rendelettervezetet, az EP-képviselők egy azonnali szavazás során elfogadták azt. A legfontosabb újdonság lesz, hogy egyes dokumentumok érvényességi idejét a lejártától számított hét hónappal hosszabbítják meg az EK által javasolt hat helyett, jelentette be a Fenadismer spanyol szállítmányozási szövetségek egyesülete.

Ezenkívül az Európai Parlament szeretné, hogy a kiterjesztés vonatkozzon azokra a dokumentumokra is, amelyek február 1. és augusztus 31. között, nem pedig március 1. és augusztus 31. között járnak le. A rendeletben előírt rendkívüli intézkedések a vezetői engedélyekre, a gépjárművek és pótkocsijaik műszaki vizsgájára, a közösségi engedélyek és járművezetői igazolások közúti árufuvarozási szolgáltatások nyújtására és az egységes biztonsági tanúsítványokra vonatkozik.

A Bizottság enyhítést javasolt a szállítási társaságok számára, amelyek már nem teljesítik a pénzügyi helyzet követelményeket. Az EK hat hónapról tizenkét hónapra szeretné meghosszabbítani azt az időszakot, amelyben bizonyítaniuk kell, hogy ismét megfelelnek a feltételeknek, olvasható a trans.iNFO oldalán.