fbpx

Naperőművel hasznosíthatók az ipari ingatlanok teteje

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 27.

Világszerte egyre több logisztikai- és ipari park tetejére telepítenek naperőműveket, amelyekkel nemcsak az energiafogyasztásuk egy jelentős részét válthatják ki vagy kedvezhetnek bérlőiknek a létesítmények tulajdonosai, de akár értékesíthetik is a megtermelt áramfelesleget.

A középtávú európai uniós és hazai energiastratégiában központi szerepet játszanak a megújuló energiaforrások, így a napenergia is. Magyarország célja többek között, hogy 2050-re a hazai villamosenergia-termelés 90%-a karbonsemlegessé váljon: ennek első lépéseként 2030-ig az ország áramfogyasztása 21 százalékát megújuló energiaforrásokból fedezése, olvasható a Magyar Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége oldalán.

A fotovoltaikus erőművek 2019-ben az éves teljes villamosenergia-felhasználás 3%-át termelték, azonban a következő évtizedben itthon is robbanásszerűen terjednek az ilyen technológián alapuló rendszerek.

 

9 millió négyzetméteres lehetőség

Világszerte és az Európai Unióban is számos példát láthatunk arra, hogy a nagy ipari parkok, logisztikai központok, valamint a kereskedelmi és bevásárlóközpontok épületeinek lapostetőit hasznosítva maguk is áramtermelőkké válnak. Magyarországon ilyesmire egyelőre kevés a példa, pedig lenne hova építkezni: hazánkban 193 ipari, 100-nál több logisztikai, valamint 18 tudományos és technológiai park működik. A magyar ipari ingatlanportfólió mintegy 3 millió négyzetméter, emellett a logisztikai parkok, raktárak területe további 3,45 millió négyzetmétert tesz ki. A kereskedelmi ingatlanok pedig további 2,5 millió négyzetméter felületet jelentenek.

Ha a teljes ingatlanportfólió tetőfelülete a szigetelés anyaga és statikai adatai alapján alkalmas lenne a napelemek fogadására, akkor országosan akár közel 9 millió négyzetméter hasznosítható lenne az energiatermelésre. Erre a felületre mintegy 900 MW nagyságrendű energiatermelő naperőmű telepíthető, ebből 345 MW juthat a logisztikai parkok számára.

 

A tulajdonos és a bérlő is profitálhat a naperőműből

A tetőre telepített fotovoltaikus erőművel kiváltható a saját energiafogyasztás egy része, illetve többlettermelés esetén az áramfelesleg értékesíthető is. Egy ilyen beruházás nagy előnye, hogy a létesítmény hosszú időre részlegesen, saját termelésből gondoskodhat az energiaellátásáról, illetve a különféle támogatási konstrukcióknak köszönhetően kedvezményes energiaárat, megtakarítást biztosíthat a tulajdonos vagy az épületeket használók, bérlők számára.

A nagy lapostetős ingatlanokra a fotovoltaikus erőművek telepítése egyszerű műszaki folyamat, az esetek túlnyomó többségében a tetőszerkezetet nem kell megbontani, átfúrni. Amennyiben ez mégis szükséges, megfelelő technológiával biztonságosan, beázási kockázat nélkül megoldható. A tető terhelése kis mértékben ugyan változik a telepítést követően, de ezt mindig teljes körű statikai elemzéssel igazolja a kivitelező. A hálózatra csatlakozás új, vagy akár már meglévő transzformátorokon keresztül is történhet a szolgáltató műszaki vizsgálatától, valamint a csatlakozási pont tulajdoni viszonyaitól függően.

 

Számos lehetőség a megvalósításhoz

A naperőmű beruházást és üzleti konstrukcióját megfelelő pénzügyi és jogi keretek között szabad és lehet megvalósítani a résztvevő felek érdekeit figyelembe véve. A naperőművet a tulajdonos maga is megépítheti saját forrásaiból vagy akár hitellel kiegészítve, de arra is van lehetőség, hogy létesítménye tetejét hosszú távon bérbe adja egy erre szakosodott professzionális cégnek. Ebben a konstrukcióban a bérlő nemcsak finanszírozza és megépíti, hanem hosszú távon üzemelteti is a létesítményt.

A naperőmű elindulhat az úgynevezett METÁR-pályázaton a megtermelt áramfelesleg, vagy akár a teljes áramtermelés eladásának szándékával attól függően, hogy a helyi áramszolgáltató a hálózat kapacitását megfelelőnek ítéli-e az adott teljesítmény fogadására. Ezt az alapkérdést a projekt előkészítésekor fontos tisztázni. A létesítmény ugyanakkor megvalósulhat áramkereskedői szerződéssel akár a METÁR-on kívül is.

Az ipari- és logisztikai parkok gondos szakmai és jogi előkészítéssel előnyös feltételeket teremthetnek a számos üzleti konstrukción keresztül elérhető napelemes erőműveknek. Emellett megújuló energia tanúsítványt (green certificate) szerezhetnek, ami több szempontból is értéket jelent.