Az aszály igazolja: a fenntarthatóság nagyon fontos

Írta: Kalmár Nárcisz - 2018 október 02.

A MEWA szolgáltatásai hozzájárulnak az erőforrásokkal történő takarékoskodáshoz

Évtizedek óta nem volt ilyen alacsony az augusztus végi vízszint a magyarországi folyókban, mint idén nyáron. Az aszály jól bizonyítja, hogy jóléti társadalmunk milyen ingatag lábakon áll: ha megfogyatkoznak a természeti erőforrások, nagyon gyorsan nehézségekbe ütközünk. A kánikula rámutatott arra is, hogy nagyon takarékosan kell bánnunk a vízzel. Pontosan úgy, ahogy ezt ipari szinten a MEWA teszi.

A fenntarthatóság minden MEWA szolgáltatás alapja. Nincs ez másképp a globálisan piacvezető német vállalat jól ismert ipari törlőkendő-szolgáltatása esetében sem. Többször használatos kendőit összegyűjtik az üzemektől, kimossák, majd a tiszta törlőkendőket kiszállítják. A mosás során nem pazarolják a vizet, hanem újra és újra felhasználják.

 

A természeti erőforrásokkal történő takarékosság a MEWA környezetmenedzsment-rendszerének elválaszthatatlan része. A teljes körű szolgáltatást nyújtó német cég saját környezetvédelmi intézkedéseket dolgozott ki. A kaszkádtechnológia az utolsó öblítési fázisok során kiszűri a mosásra még alkalmas vizet. A mosó- és öblítővíz újrafelhasználására kidolgozott különleges rendszerrel a MEWA a szokásos mosási eljárásokhoz képest a víz ötven százalékát takarítja meg. A megtisztított vizet további mosási menetekben lehet használni.

Az ilyen és hasonló innovációk meghatározzák az ágazati trendeket. Pontosan ezért kapta meg a MEWA a textilszolgáltató ágazatban elsőként már 1997-ben az ISO 14001 szabvány szerinti környezetirányítási tanúsítványt.

 

A textíliák olyan szálakból állnak, amelyek felveszik a szennyeződéseket – ám ezek eltávolítása nem könnyű feladat. Nem elég csak a felszínt megtisztítani, ennél hatékonyabb eljárásra van szükség: ezt fejlesztette ki a MEWA. A vállalat innovatív mosási technológiája minimális víz-, mosószer- és energiafogyasztás mellett biztosítja a legnagyobb tisztaságot.

A kendőkből kimosott szennyeződések nagy részét (például az olajokat és zsírokat) a MEWA mosóüzemeiben hőként hasznosítják. Így a MEWA szárító- és mosógépsorai energiaszükségletének akár nyolcvan százalékát is fedezni tudják. Ez csökkenti a primér energia felhasználását – újabb példa a természeti erőforrásokkal történő takarékosságra.

Összeállította:
Kalmár Nárcisz