A levegő párásítás megoldja a gyártási problémákat

Írta: Szerkesztőség - 2018 október 02.

Levegő párásítás csomagolásokhoz
Az optimális levegő páratartalom a csomagolóanyagok gyártása és nyomtatása során fontos klímaparaméter a magas termékminőség és a gördülékeny gyártási folyamat biztosításához.

A levegő párásítás jelentősége
A szabványosított gyártási feltételek egyre fontosabbak a papír, a karton és a fóliák nyomtatása és továbbfeldolgozása során. Az ügyfelek egyre magasabb igényeket támasztanak a csomagolóanyagok feldolgozásánál, és az új műanyagok és fóliák felhasználási lehetőségei egyre újabb kihívások elé állítják a csomagolóanyag-ipart.

Az egyre növekvő gépsebességek miatt már az optimális anyagtulajdonságoktól vagy klímafeltételektől való legkisebb eltérések is jelentősen zavarhatják a gyártási folyamatot. Ennek következtében a gépidő korlátozottsága, a termelés leállása és elkerülhető többletköltségek léphetnek fel. A kiegészítő levegő párásítás egyre fontosabb, hatékony minőségbiztosítási intézkedés a csomagolóanyag-iparban

Méretváltozások
A helyiség relatív páratartalmának a feldolgozandó anyag optimális saját páratartalma alá csökkenése esetén nedvességleadás történik. Az anyag szélei kiegészítő levegő párásítás nélkül nedvességet adnak le a környezetnek, összezsugorodnak, és létrejön az úgynevezett “tányérosodás”. Ezek a méretváltozások a nyomtatási folyamat és a stancolás során jelentős gyártási problémákhoz vezethetnek. A Chromoduplex-kartonok nyomtatása, stancolása és ragasztása például állandó, 45-50%-os relatív páratartalmat igényel a zavartalan gyártás és a termékek tökéletes illeszkedésének garantálásához.

Elektrosztatikus feltöltődések
A gyorsan forgó nyomda és továbbfeldolgozó gépek súrlódása következtében kialakuló sztatikus elektromosság jelentős hatással lehet a csomagolóanyag-iparra. A vékony anyagok, címkék és szintetikus anyagok, pl. polipropilén-fóliák gyakran érintettek a nemkívánatos feltöltődés által.  A folyamattól függően az anyag optimális áthaladásához 50% és 60% közötti relatív páratartalom szükséges, amelyet levegő párásítással egész évben állandó szinten lehet tartani.

Igényelje itt az információs csomagot és tudjon meg többet!