Döbbenetes mennyiségű szemetet szed össze a MÁV

A MÁV április végéig országszerte 745 tonnányi – a fővárosi vasúti területekről megközelítőleg 480 tonna, a vidékiekről pedig 265 tonna – illegálisan elhelyezett hulladékot szállíttatott el. A költségek eddig meghaladták a 38 millió forintot fordított.

Kép forrása: MÁV Zrt.

Általános jelenség a vasutak közelében felhalmozott szemét országszerte. Ezekben a halmokban a lakossági, kommunális hulladékon kívül használt műszaki cikkek, építési törmelék és zöldhulladék is található.

A vasúttársaság a szeméthalmok felszámolására indított program keretében rendszeresen elszállítja a pályahálózatot és területét csúfító, jellemzően építési, bontási és lakossági hulladékot. Tavaly országszerte összesen 3168 tonna, nem vasúti technológiából keletkező hulladékot gyűjtöttek be, és helyeztek el ellenőrzött körülmények között, írta közleményében a MÁV Zrt.  Most a járványhelyzet miatt a megszokottnál kicsit lassabban haladnak a munkálatok, azonban továbbra is folytatódnak.

A kitisztított területeken azt is megfigyelték, hogy a rendszeres takarítás és szemétszedés ellenére néhány napon belül a szemét újra megjelenik. A helyzet hosszútávú megoldása érdekében a társaság az érintett önkormányzatokkal egyeztet, ezzel párhuzamosan egy munkacsoport azon dolgozik, hogyan lehet javítani a tiltott helyen hagyott hulladékok elleni küzdelem hatékonyságát.

 

hulladéklerakás környezetvédelem közlekedés szemétszedés vasúttársaság