fbpx

Modern hulladékkezeléssel egy karbonsemleges világ felé

Írta: Transpack - Hirdetés - 2021 november 30.

Szennyezett levegő, szennyezett óceánok és tengerek, illegális hulladéklerakók, gumi- és műanyagégetés a szeméttelepeken. Csupán néhány, mostanra mindennaposnak számító jelenség, amelyeknek mi magunk is fül- és szemtanúi lehetünk. Mindezek klímaváltozást, a környezetünk és saját egészségünk károsodását, a jövőnk veszélyeztetését okozzák. 

A nem megfelelő hulladékkezelés vagy annak teljes hiánya a világ egyik legkomolyabb globális problémája. Erre a problémára pedig csak egyetlen megoldás létezik: a tudatos hozzáállás. Fenntartható hulladékkezeléssel, modern eszközökkel, az újrahasznosítás és a környezetbarát megoldások bevezetésére törekedve azonban a környezetkárosítás jelentősen mérsékelhető.

 

hulladékkezelés ORWAK

 

A hulladék mint örökös rossz

A vállalkozások esetében elképzelhetetlennek tűnhet, hogy 100%-ban hulladékmentesen működjenek. Azonban jelenleg nem is feltétlen ez a cél, hiszen már a tudatos hulladékkezeléssel is rengeteget tehetnek – mérettől és tevékenységtől függetlenül – a különböző iparágak szereplői azért, hogy csökkentsék környezeti terhelésüket.

Hulladék ugyanis mindenhol keletkezik, amiben pedig ezek a vállalkozások a helyi adottságok mellett mégis különböznek, az a termelődő hulladék mennyisége és típusa.

Kár lenne azt hinni, hogy csak a hatalmas mennyiségben keletkező újrahasznosítható csomagolóanyag vagy kommunális hulladék jelenthet problémát. Ellenkezőleg: már a kisebb-közepes mennyiség (típustól függetlenül) is sok fejtörést okozhat, ha az folyamatosan termelődik. A „laza” állapotú hulladék elszállítása rengeteg pénzbe kerül, a dolgozók túl sok időt és energiát pazarolnak a hulladék kezelésére. Mindez végső soron veszteséget jelent, hiszen amíg a hulladékkezeléssel bajlódnak, addig sem a saját feladataikkal foglalkoznak. A raktárhelyiségben vagy a hátsó udvaron sorakozó túlcsordult kukák rendetlenségről, a higiénia hiányáról árulkodhatnak, a sarokban felhalmozott kartondobozok és műanyag fóliák pedig tűz- és balesetveszélyesek lehetnek.

 

Hulladéktömörítés és újrahasznosítás

A fentieken kívül továbbá van egy szintén borzasztóan fontos szempont, ez pedig a környezetvédelem. A nem megfelelő hulladékkezeléssel vagy annak teljes hiányával a vállalkozások folyamatosan és feleslegesen raknak plusz terhet a bolygóra, ami hosszú távon visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

A hulladékkal kapcsolatos problémákra a leghatékonyabb megoldás a térfogat csökkentése, a hulladék tömörítése. ORWAK bálázógép használatával az értékes csomagolóanyagból (pl. papír, PET, fólia stb.) vagy más, a gyártás, termelés során keletkező hulladékból a tárolás, mozgatás és szállítás szempontjából ideális méretű és súlyú bálák készíthetők. A kész bálák értékesítésével és a csomagolóanyagok újrahasznosításával a hulladék visszaterelhető a körforgásos gazdaságba. ORWAK hulladékpréssel a kommunális hulladék térfogata csökkenthető töredékére, így kevesebb kukára és/vagy ürítési gyakoriságra lesz szükség.

 

hulladékkezelés ORWAK

 

Zöld hulladékkezelés narancssárga eszközökkel

Hulladéktömörítéssel a vállalkozások nemcsak költséget, időt és energiát, hanem ezzel együtt az ökológiai lábnyomukat is csökkenthetik. Minél lassabban telik meg egy kuka hulladékkal, annál ritkábban szállítja el a szemetet a kukásautó. Minél tömörebb formában kerül a szemét a hulladékszállítóba, annál hosszabb idő alatt telik meg, így nem kell annyiszor újra fordulnia. Mindez jelentősen hozzájárul a CO2-kibocsátás, a levegő szennyezettségének csökkentéséhez.

Az ORWAK bálázógépek lehetővé teszik a helyben történő szelektív hulladékgyűjtést. Többkamrás hulladéktömörítők esetében pedig a különböző kamrákban más-más típusú anyagok gyűjthetők és bálázhatók. Amellett, hogy az ORWAK hulladéktömörítők azonnali megoldást jelentenek az összes hulladékproblémára, segítenek abban is, hogy egy környezetbarátabb és fenntarthatóbb hulladékkezelést valósítsanak meg a vállalkozások.

A szelektív gyűjtéssel és a csomagolóanyagok bálázásával, majd azok újrahasznosításával a hulladékból ismét alapanyag lesz, amelyekből új termékek készülhetnek. Ez a papír esetében például azt jelenti, hogy kevesebb fát kell majd kivágni. De a papír mellett a műanyag is a leggyakrabban újrahasznosított anyagok között szerepel. Számos típusa közül a PET, a PE-HD (nagy sűrűségű polietilén), a PP (polipropilén) és a PS (polisztirol) kémiai vagy mechanikai eljárásokkal dolgozható fel. Egyértelmű tehát, hogy minél nagyobb arányban történik az újrahasznosítás, annál kevesebb új nyersanyagot kell előteremteni, hiszen az új termékhez szükséges alapanyag már rendelkezésre áll.

 

hulladékkezelés ORWAK

 

ORWAK eszközökkel egy jobb jövőért

Svéd tervezés és gyártás, skandináv szemlélet, hosszú élettartam és megbízható működés – csupán néhány olyan tulajdonság, amelyeknek köszönhetően az ORWAK bálázógépek és hulladékprések a legnépszerűbbek az európai és a hazai piacon. 50 éves gyártói és 32 éves hazai forgalmazói tapasztalattal a hátunk mögött minden vállalkozásnak tudunk olyan hulladékkezelési megoldást ajánlani, amelyekkel a költségek csökkentése mellett megvalósíthatják a környezetbarát hulladékkezelést.

Ha a te vállalkozásod is készen áll arra, hogy részt vegyen egy zöldebb világ megteremtésében, írj nekünk az [email protected] címre vagy kattints ide, töltsd ki az űrlapot és felvesszük veled a kapcsolatot.

 

Orwak