fbpx

Számszerűsíthető-e az ergonómia, a munkavállalói komfort?

Írta: Sándor Ildikó - 2021 november 30.

A munkaerő megtartása sarkalatos pontja egy vállalat működésének. Az Automotive Hungary Nemzetközi Autóipari beszállítói szakkiállításon járva azt gondoltuk volna, hogy a digitalizáció világában már a robotok kiváltották ez a kritikus pontot, az autóiparban legalábbis mindenképp. A Leonardo Group standján erről is beszélgettünk, a leanspecialistaként ismert Leonado Group képviselőivel, Edvin Kotter ügyvezető igazgatóval és Ambrus Tamás értékesítési vezetővel.

 

műanyag láda
Az elektromos ládaemelő nagyban csökkenti a nap végére kialakuló fáradtságot

 

  • Alkatrészhiány, AdBluehiány, chiphiány, sofőrhiány, és még sorolhatnánk, milyen tényezők lassítják napjaink gazdaságát. Szaktanácsadó cégként mit tapasztalnak, hogy élik ezt meg az autóipari szereplők?

A lean, az üzemi rend szervezése minden vállalat életében fontos (lenne), de az itt kiállító autóipari beszállítóknál létfeltétel. Ott, ahol minden nap nagymennyiségű paletta keletkezik, nyilvánvalóan fontos a szervezés, a pontosság munkaszervezés és nem utolsó sorban hatékonyság miatt is. Partnereinknél valóban visszaesés tapasztalható a gyártásban, az alapanyaghiány szinte mindenhol lelassította a folyamatokat, kb. 60%-os kapacitáson tudnak dolgozni. Viszont a kényszerű „uborkaszezont” fejlesztésekre, optimalizálásra használják, így a szaktanácsadásunk iránti érdeklődés megmaradt, sőt, felerősödött. Gyakorlatilag felkészülési periódusnak nevezném leginkább ezt az időszakot.

 

Edvin Kotter, Ambrus Tamás
A Leonardo Group nemcsak szaktanácsadással, de konkrét eszközökkel is megkönnyíti a logisztikát

 

  • Mivel készül egy leantanácsadó cég egy beszállítói kiállításra? Mit lehet a szakmai nagyközönség előtt látványosan felmutatni?

Egy kényes problémára szeretnénk rávilágítani, ez pedig a munkaerőmegtartás kérdése. Egy látszólag egyszerű technikai megoldást hoztunk, amely nem más, mint egy ládaemelő. Ez az eszköz a „szalagmunka” esetén a rendszeres hajolgatást tudja kiváltani, ami egyértelműen nem a hatékonyságot fogja emelni, inkább a dolgozó komfortérzését növeli, és nem utolsó sorban lecsökkenti a hosszú távon kialakuló ízületi betegségek kialakulásának az esélyét. Ez az egyszerű készülék gyakorlatilag a kezelő magasságához állítható, és az aktuális láda/rekesz kiürülésekor (amit persze félre kell tenni) automatikusan a következő tároló egységet az eredeti magasságba emeli, pozícionálja. Mindezek eredményeképp a munkavállalók komfortos körülmények között tudják végezni a munkájukat, melynek eredményeképpen radikálisan csökken a fluktuáció.

 

laptop
A lean az igazi szakterülete a Leonardo Groupnak világszerte

 

  • Ez valóban nem gyorsít a munkafolyamaton, a hatékonyságon?

Nem, és nem is az a lényege. Sokkal fontosabb, hogy a dolgozó nem fárad el fizikailag és megőrzi az egészségét, sőt pszichológiailag is kimutatható, hogy kisebb lesz a „beleuntam, belefáradtam” ok a fluktuációnál. Ez ma már elégedettségi indexekkel kimutatható szempont. Egy új dolgozó betanítása (ill. az eredeti kolléga betegszabadsága is) már forintosítható költség a munkáltató számára.

 

További információk, technikai és szervezési megoldások a Leonardo Group székesfehérvári központjában akár gyakorlat közben is megtekinthetőek, de addig is lehet tájékozódni a www.leonardo-group.hu oldalon.